Antalya Mimarlar Odası Başkanı Hasan Çerçiler, apartman altlarında yer alan dükkanların deprem dayanıklılığına etkisi ve bu konuda alınan önlemlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Deprem sonrası yayımlanan genelgeye göre, kat yükseklikleri belirlenen standartlara uygun olduğu sürece bu tür yapılar inşa edilebildiğini söyleyen Çerçiler, “Kat yükseklikleriyle alakalı zayıf kat oluşturmadıktan sonra yapılabilir dendi. O ne demek? Dükkanlarda eskiden beş elli kotu veriliyordu ticaret yapmak için. Artık eğer binalar üç kotundaysa dükkanlar da üç olacak. Hatta yeni yönetmeliğe göre üç altmışa kadar yapılabiliyor.” ifadelerini kullandı. Geçmişte inşa edilen binalarla ilgili herhangi bir güçlendirme ya da önlem paketi bulunmadığını belirten Çerçiler, “Daha önce yapılanlarla alakalı tabii ki bir önlem paketi yok ama bundan sonrasında yapılacaklarla alakalı zayıf kat oluşturma ihtimaline karşı önlem alınıyor. Çünkü daha önce biri üç kotunda öbürü iki elli kotunda yapılıyordu katın. O da depreme maruz kaldığında kırılma noktaları oluşturuyordu. Onun oluşmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı böyle bir önlem aldı ama daha önce yapılanlar için herhangi bir çözüm önerisi sunmadılar” dedi.
Cat Haber Baskan Cerciler 10 Yuncu Koyuz

TADİLATLARIN BİNAYA ETKİSİ VAR MI?
Apartman altlarındaki dükkanlarda yapılan tadilatların bina güvenliğine etkisine de değinen Çerçiler, tadilatlarda kolon ve kirişlere dokunulmadığı sürece yapısal bir risk oluşturmadığını belirtti. “Kolonla kiriş kesmedikten sonra tabii ki sorun teşkil etmiyor ama kolona, kirişe dokunuyorlarsa bu tehlikeli. Aynı zamanda sadece dükkanlarda değil birçok örnekte otoparklar ve bodrum katlarında da tesisat borusu geçirmek için kirişlerden karotlar falan alınıyor. Onlar tabii zayıf noktaları oluşturuyor. Bu oluşan zayıf noktalarda depremde kırılma noktaları yaratıyor” ifadelerini kullandı.

BAZI İŞLETMELER İÇİN TEKİL BİNA ŞARTI
Apartman altındaki dükkanlarda açılacak işletmelerle ilgili özel düzenlemelerin de mevcut olduğunu vurgulayan Çerçiler, özellikle patlayıcı ve yanıcı madde içeren işyerlerinin apartman altlarında faaliyet göstermesinin yasaklandığını belirtti. “Örneğin ev tüpü gibi patlayıcı ürünlerin satışının yapıldığı dükkanlar yüksek tehlikeler içeren alanlar, bunlar apartman altlarında olamıyor zaten. Onların ayrı bağımsız bölümlerde iş görüyor olmaları gerekiyor. Keza fırınlar da buna bağlı. Çünkü fırınlarda da belli bir ısının üzerine çıkıldığı için o sıcaklığa bağlı ısıl genleşmeyle betonun içinde bulunan demir donatı zayıflık yaratabiliyor. Onlarla alakalı da tekil binada olma şartı getirildi bundan 5-6 yıl önce” dedi.

‘BAŞIMIZA GELDİKÇE ÖNLEM ALIYORUZ’
Bu düzenlemelerin geçmiş ruhsatları kapsayıp kapsamadığına da değinen Çerçiler, “Daha öncesinde alınan ruhsatların hepsi aynı şekilde devam ediyor. Anayasal olarak alınan hak, edinilen hak geri alınamıyor. O yüzden ona el atamıyorlar ama yeni yapılacaklarda ona özen gösteriyorlar ruhsatlama aşamasında. Başımıza geldikçe önlem alıyoruz. Baştan önlem almayı sevmiyoruz” dedi.
 

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK/HABER