Başkan Ali Manavoğlu, okul kantinlerinde satılan gıdalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Manavoğlu, özellikle çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak adına kantinlerde yapılan denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekti
2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren okul kantinlerinde kızartma, cips, şekerli ve gazlı içecek gibi ürünlerin yasaklandığını hatırlatan Manavoğlu, “2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren okul kantinlerinde kızartmalar, cipsler, şekerli ve gazlı içecekler gibi sağlıksız ürünlerin satışı yasaklandı. Bu, okul kantinlerinin sağlıklı beslenme açısından önemli bir mesafe kat ettiğini göstermektedir. Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı her dönem en az bir, genellikle yılda iki kez olmak üzere okul kantinlerinde denetimler gerçekleştirmektedir.
Çocukların yeterli, dengeli ve güvenilir bir şekilde beslenmeleri büyük önem taşıyor. Karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve su gibi temel besin öğelerinin okul kantinlerinde ve yemekhanelerinde dengeli biçimde sunulması gerekmektedir. Cips ve gazlı içecekler gibi ürünler obezite başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilmekte. Elbette bu tür ürünlerin tamamen yasaklanması değil, kararında ve ideal şekilde tüketilmesi önemlidir. Ancak sürekli tüketim obezite riskini ciddi şekilde artırmaktadır” dedi.
OKUL GIDASI LOGOSU 2026’YA ERTELENDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın okul kantinlerinde yılda en az bir ya da iki kez denetim uyguladığını belirten Manavoğlu, “Okul kantinleriyle ilgili denetimler genellikle Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Bu denetimlerin artırılması istense de personel yetersizliği bu noktada önemli bir sorun oluşturmaktadır. Bir dönem Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Okul Gıdası Logosu’ projesi, okul kantinlerine girecek ürünlerin üzerinde bu logonun bulunmasını zorunlu hale getirecekti. Ancak proje 2026 yılına ertelenmiştir. Bu, oldukça önemli ve yerinde bir projedir. Logosu bulunmayan ürünlerin okulda satılamayacak olması çocuk sağlığı açısından büyük bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.
‘AİLELERE VE OKUL YÖNETİMLERİNE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR’
Çocukların sağlıksız atıştırmalıklara yönelmesinde aile alışkanlıklarının büyük rol oynadığını vurgulayan Manavoğlu, “Çocukların sağlıksız atıştırmalıkları tercih etmesinde yetişme tarzı da belirleyici bir faktördür. Sürekli abur cubur tüketen bir ailenin çocuğunun da aynı alışkanlığı edinmesi doğaldır. Bu nedenle sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çocuklara kazandırılmasında ailelere büyük görev düşmektedir. Ailelerin haftada en az bir kez et, balık gibi hayvansal protein kaynaklarını; bol sebze, meyve, tahıl, baklagil ve sağlıklı ara öğünleri sofralarında bulundurması önemli. Aksi halde sürekli dışarıdan sipariş edilen ve hızlı tüketilen yiyecekler çocuklar için risk oluşturmaktadır. Özellikle lezzetli olmaları nedeniyle sağlıksız atıştırmalıklar çocuklarda bağımlılığa neden olabilmektedir. Bu noktada okul yönetimlerinin de sorumluluğu büyüktür. Gençlere sağlıklı beslenme hakkında öğretici bilgiler verilmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile iş birliği yaparak seminer ve eğitimler düzenlemesi oldukça faydalı olacaktır” diye konuştu.
HİJYEN VE ETİKET BİLGİLENDİRMESİ ŞART
Kantin çalışanlarının gıda güvenliği konusunda bilgi sahibi olması gerektiğini vurgulayan Manavoğlu şu ifadelere yer verdi; “Türkiye'de “Etiket Yönetmeliği” gereği, okul kantinlerinde satılan kapalı ürünlerin üzerinde içerik bilgisi bulunması zorunludur. Açık gıdalarda da içeriğin ve varsa alerjen maddelerin açıkça belirtilmesi gerekir. Daha sağlıklı okul kantinleri için fiziksel altyapının da iyileştirilmesi gerekmektedir. Eski binalarda hijyen koşullarının sağlanamaması normaldir; bu nedenle yenilikçi ve hijyenik bir okul ortamı oluşturulmalıdır. Kantin çalışanlarının gıda güvenliği konusunda bilinçli olmaları ve hijyen eğitimi almış olmaları zorunludur. Gıdaya doğrudan temas eden herkesin bu eğitimi alması, güvenli bir beslenme ortamı açısından büyük önem taşır.”