Türkiye’de yaşanan yüksek kur dalgalanmaları ve dövizdeki sert yükselişler, faiz artışlarıyla kontrol altına alınmaya çalışıldı. Ancak bu kez de yüksek faiz sorunu gündeme geldi. Hükümetin düşük faiz politikasına kısa süreli ara vermesine neden olan yüksek döviz ataklarının ardından, Merkez Bankası’nın uzun süredir devam ettirdiği faiz indirimlerine yaz aylarından itibaren tekrar başlayabileceği konuşuluyor.

FİRMALARIN DAYANMA GÜCÜ BİTİYOR

Katıldığı bir etkinlikte konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tolga Kudaloğlu, “Merkez Bankası, 2024 yılının sonunda faizleri indirmeye başladı. Her şey yolunda giderken, 19 Mart’taki siyasi gelişmeler sebebiyle Merkez Bankası rotasından sapmak zorunda kaldı. 19 Mart’ta yaşananlarla birlikte, geçtiğimiz yıllardan bu yana süren zorlu dönemin süresi uzadı. Ancak firmaların da bir dayanma gücü var. Bu da unutulmamalı” dedi.

MERKEZ BANKASI YAPILMASI GEREKENİ YAPTI

“Merkez Bankası’nın bu süreçte yaptığı hamleler, bazı kazanımların geri gitmesine neden oldu” diyen Kudaloğlu, “Ancak burada Merkez Bankası’nın bir suçu yok. Ülkedeki gelişmeler neticesinde yapılması gerekeni yaptı. Merkez Bankası’nın 19 Mart sonrası ilk 7 haftada sattığı döviz miktarı yaklaşık 55 milyar dolardır. Bu, çok ciddi bir rakamdır. Son 3 haftada ise piyasadan döviz almaya başladığını ve yaklaşık 13-14 milyar dolar seviyesinde alım yaptığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

TEMMUZ’DA İNDİRİM BAŞLAYABİLİR

Ekonomi uzmanı Tolga Kudaloğlu, “Geçmişte yapılan hatalar oldu, yanlış faiz politikaları izlendi. Bu da geçmiş yıllarda enflasyonda hızlı bir yükselişe neden oldu. Bu sebeple Merkez Bankası faiz artışına gitmek zorunda kaldı. Bunun başka bir yolu yoktu. Merkez Bankası’nın bu yılki hamleleriyle dövize olan yönelim azaldı. Bu da Haziran ayında bir faiz indirimine gidilmesi olasılığını gösteriyor. Biz en geç Temmuz ayında faiz indirimine başlanacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER