Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen bazı gıda ürünlerinin iadesi sürüyor. İtalya ve Bulgaristan’a yapılan bildirimlerde, Türkiye’den ihraç edilen kuru incirlerde yüksek oranda Aflatoksin B1 tespit edildi. Bu madde, bilinen en tehlikeli aflatoksin türü olarak dikkat çekiyor. Öte yandan, Bulgaristan’a gönderilen nar sevkiyatında yüksek seviyede asetamiprid ve sulfoxaflor adlı pestisit kalıntılarına rastlandı. Almanya’ya ihraç edilen kuru incirlerde ise Okratoksin A oranının limitlerin üzerinde olduğu bildirildi.

FİNLANDİYA'YA GİDEN KİMYONLAR PİYASADAN TOPLATILDI
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalında, 9 Aralık’ta yayımlanan bir bildirimle Türkiye’den Finlandiya’ya gönderilen kimyonların 'ciddi' uyarısıyla toplatıldığı duyuruldu. RASFF’nin 730077 numaralı bildiriminde, yapılan denetimlerde Türkiye menşeli kimyonlarda Salmonella türü patojen mikroorganizmaların tespit edildiği belirtildi. Bu durum, halk sağlığı açısından risk oluşturduğu için Finlandiya yetkilileri hızlı bir şekilde ürünü piyasadan çekme kararı aldı.
Istockphoto 1433575793 612X612

SALMONELLA NEDİR?
Salmonella (salmonelloz), bağırsakları etkileyen yaygın bir bakteriyel enfeksiyon olarak kendini gösteriyor. Gıda zehirlenmesinin en sık karşılaşılan türlerinden biri olan Salmonella bakterisi, insan ve hayvan bağırsaklarında yaşamayı tercih ediyor. Dışkı yoluyla dışarı atılan bu zararlı bakteri, kirli su ve gıda tüketimiyle insanlara bulaşıyor. Eğer hijyen kurallarına dikkat edilmez ve gıdalar doğru şekilde işlenmezse, Salmonella enfeksiyonu hızla yayılabiliyor.

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK