ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, S ualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Başkanı Emrecan Polat, Gazipaşa’da başlatılan turizm projelerine tepki gösterdi. Gazipaşa kıyılarında inşaatı planlanan büyük çaplı turizm projelerine karşı tepki gösteren Başkan Polat, Gazipaşa’nın doğal yapısının, biyolojik çeşitliliği ve eşsiz kıyılarının korunması gerektiğini ve ilçenin bugüne kadar betonlaşmadan korunduğunu dikkat çekerek, “Turizm tesisi projeleri, korunan doğal ve arkeolojik alanları tehdit ederken yöre halkı da bu projeler karşı” dedi.

Foto (3)-99

BİLİMSEL VERİLER YIKIMI İŞARET EDİYOR

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Başkanı Emrecan Polat, Gazipaşa kıyılarında yapılması beklenilen turizm tesislerinin ilçeyi katledip betona boğacağını ve aynı zamanda doğal yaşamı da tehdit ederek bir çok ekolojik yıkıma neden olacağını ifade ederek, “Son derece yanlış bir yer seçimi olduğundan emin olduğumuz söz konusu tahripkar bu turizm projelerinin yanlışlığının vurgulanması ve betonlaşma fikrinden geri dönülmesi için gereğinin yapılması konularında bir an önce geri dönülmelidir” çağrısı yaptı. SAD’ın Gazipaşa’nın doğasını, kıyılarını ve denizlerini 1985 yılından başlayarak aralıksız çalışan, araştıran ve koruyan bir STK olduğunu vurgulayan Başkan Polat, “Yöre halkının büyük oranda istemediği bu doğa ve tarih yıkımlarının ne kadar olumsuz sonuçlara yol açabileceğine ilişkin bilimsel veriler ile yayınlanmış rapor ve makaleler de açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

Foto (1)-165

HAYVANLAR VE EKOLOJİ YOK OLACAK

Gazipaşa’nın Akdeniz Bölges boyunca betonlaşmadan korunmuş Antalya’nın yegane ilçelerinden biri olduğuna işaret eden Polat, “Gazipaşa’nın kendine özgü kumsal kıyı alanı ve civarı tüm doğal yapısı ve biyolojik çeşitliliği ile eşsiz bir Önemli Doğa Alanı (ÖDA) içindedir. Gazipaşa kıyıları İribaş Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta), Yumuşak Sırtlı Nil Kaplumbağası, Akdeniz Foku, Tepeli Karabatak, Büyük Gümüş Martı başta olmak üzere birçok deniz ve kıyı kuşları, Su samurları, Kum Zambağı, Kadim Çançiçeği ve Kum Deligözü gibi bitki ve hayvanların birinci derecede yaşam alanlarıdır. Dev kütleli yıkıcı bir turizmin getirilmeye çalışıldığı, kısıtlı ölçüdeki Gazipaşa kıyı bandı farklı derecelerde doğal ve arkeolojik korunan alanlardır. Üstelik şu anda ÇED aşaması başlayan ilk devasa turizm tesisi de korunan alandadır. Ayrıca her betonlaşmanın küresel ısınmaya ve sonucunda iklim krizine katkı verdiği gerçeği de unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu büyük çaplı turizm projeleri zinciri şeklinde devam edecek inşaatlarla Antalya ilinin denize kıyısı olan 12 ilçesi arasında betonlaşmadan nasibini almamış tek ilçesinin ‘her şeye rağmen kalkınma’ ya da ‘ne pahasına olursa olsun turizm’ ideolojisine yenik düşmemesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

YANLIŞTAN DÖNÜN ÇAĞRISI

Polat sözlerini, “Sadece Sualtı Araştırmaları Derneği değil gerek Gazipaşa’dan gerekse ulusal düzeyde diğer STK’lar ve akademik kuruluşlar da bu bilgileri siz veya danışmanlarınızla paylaşacaklardır. Yeter ki iletişim kanalları açık olsun. Gazipaşa’nın gerek eşsiz arkeolojik gerekse doğal değerlerinin habitat tahribatına yenik düşmesine fırsat vermeden, son derece yanlış bir yer seçimi olduğundan emin olduğumuz söz konusu tahripkar bu turizm projelerinin partiniz öncülüğünde yanlışlığının vurgulanması ve betonlaşma fikrinden geri dönülmesi için gereğinin yapılması konularında bilgi ve gereğini önemle dikkatlerinize sunarız” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ