Türkiye’de gelir eşitsizliği son dönemde oldukça arttı. Gelir dağılımında eşitsizlik, sosyal adalet ve toplumsal barışın önündeki en büyük engellerden birisi. Türkiye’de son yıllarda ekonomik durum nedeniyle yoksul daha da fakirleştirirken zenginler servetlerini hızla artırdı.

AB İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre 2022 yılında AB’de Gini katsayısı 29,6 oldu. Eurostat’ta Türkiye’ye ait son güncel veri 2021 yılına ait. Buna göre Türkiye’nin Gini katsayısı 42,6. Türkiye bu değerle Avrupa’da 36 ülke içinde ilk sırada yer alıyor. Bu da gelir dağılımı eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke Türkiye demek.

TÜİK’e göre Gini katsayısı ile ölçülen bu eşitsizlik 2023 yılında daha da arttı. Türkiye, dünyadaki 130 ülke içinde ise 28. sırada bulunuyor.

‘ASIL SORUN EŞİTSİZLİK’
Konu ile alakalı konuşan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Önceki Genel Başkanı Mehmet Balık, “Bankalardaki mevduatların 15 trilyon lirası, halkın yüzde 2'sine, 3 trilyon lirası da geri kalan yüzde 88'ine aitmiş. O yüzde 2 paradan para kazanan, pandemi döneminde bile iktidar tarafından kollanıp, kur korumalı mevduat hesabıyla, fakirden toplanan vergilerle paralarına para katılan kitle! Geriye kalan yüzde 88 de ağır vergiler altında ezilen çoğunluk! Bu ülkedeki asıl sorun kaynakların yetersizliği değil, eşit paylaşılmamasıdır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Selim Çelik