Türkiye’de son dönemde artan enflasyonun en büyük yükünü gıda sektörü çekiyor. 2024 yılı verilerine göre, Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 71 seviyesinde gerçekleşirken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 3.3 olarak kaydedildi. Bu durum, Türkiye’de vatandaşların temel ihtiyaçlardan biri olan gıdaya erişiminde ciddi sıkıntılar yaşandığını ortaya koyuyor.

Özellikle protein ihtiyacını karşılamakta güçlük çekenler arasında kemoterapi gören lösemi hastaları bulunuyor. LÖSEV Antalya İl Koordinatör Yardımcısı Özlem Uğurel, kemoterapi sürecindeki hastaların protein alımının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

‘PROTEİN İHTİYACI KARŞILANAMIYOR’
LÖSEV Antalya İl Koordinatör Yardımcısı Özlem Uğurel, kemoterapi gören hastaların protein alımının önemine dikkat çekti. Türkiye koşullarında yüksek protein ihtiyacının karşılanmasının zor olduğunu belirten Uğurel, “Kemoterapi alan kişilerin daha çok protein alması gerekiyor. Ancak ülkemizde kırmızı et, yumurta gibi protein bakımından zengin gıdaların fiyatları herkesin malumu. Bu nedenle hastalar yeterince protein alamıyor ve iyileşme süreçleri uzuyor” dedi.

Türkiye’de 98 binden fazla kayıtlı lösemi hastası olduğunu aktaran Uğurel, “Bu hastaların yüzde 90’ının asgari ücretle geçim sağlamak zorunda kalıyor. Kemoterapi süresince düşen vücut direnci ve iyileşme süreci, protein alımına bağlı. Protein ihtiyacını karşılayamayan hastaların direnci düşük kalıyor ve iyileşme süreci uzuyor” ifadelerini kullandı.

‘LÖSEV BAĞIŞLARA GÜVENİYOR’
LÖSEV olarak, hastalara 12 ay boyunca kırmızı et tedarik ettiklerini belirten Uğurel, “Bu desteği tamamen halkımızın bağışlarıyla sağlıyoruz. Devletten nakdi bir katkı almıyoruz. Türk halkının zor ekonomik koşullara rağmen bize destek olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Herkes maddi zorluklar içinde, bunu biliyoruz. Ancak yüce milletimizin bağışlarıyla hastalarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER