ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Konyaaltı’na kuş bakışı hâkim bir noktada yer alan ve ilçede korunması gereken alanların başında gelen Gökdere Vadisi’nde, 17 futbol sahası büyüklüğündeki 12 bin 540 metrekarelik bölge yapılaşmaya açılıyor. 20 yıllığına kiralanacak olan alanın ihalesinin 28 Mart’ta yapılması planlanırken, yıllık kira bedeli ise yalnızca 3 milyon 924 bin lira olarak belirlendi. Yapılaşmaya açılacak orman arazisinde yüzme havuzu, kır kahvesi, lokanta, büfe, otopark, ibadet yeri, çocuk oyun alanı, yöresel ürün satış yeri, sağlık tesisi, 70 adet karavan park yeri ve 130 çadır alanı da yer alacak.
İnşaatın Yapılacağı Alan (1)

BETONUN ADI PARK OLDU
Antalya’nın merkez mahallelerinden biri olan ve Sarısu Mesire Alanı ve plajına yalnızca 3 kilometre uzaklıkta yer alan Gökdere Vadisi yapılaşmaya açılıyor. Sık çam ağaçları ve kent merkezinde korunan ender yerlerden biri olan Gökdere Vadisi ‘Orman Park’ adı altında yapılaşmaya açılıyor. 28 Mart Saat 11:00’de Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Misafirhanesinde Finike Salonu’nda yapılacak ihalenin geçici teminat bedeli ise 1 Milyon 177 bin 315 lira oldu. Hazine ve orman arazilerinin turizme tahsisini düzenleyen ‘Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelikte’ yapılan değişiklikle orman arazilerinde turizm amaçlı yapılan tahsislerde ‘Mesire yerlerini’ ibaresi, ‘Orman parklarını’ olarak değiştirilmişti. 28 Eylül 2024’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile özellikle turizm potansiyeli yüksek olan bölgelerdeki orman arazilerinin ‘Orman parkı’ başlığı altında kiralanmasını hızlandırıldı. Antalya’nın en kalabalık mahallerinden biri olan Hurma Mahallesi’nin yanı sıra Sarısı ve Liman Mahallerine de yakınlığı ve aynı zamanda Sarısu Mesire ve Plajı’na yalnızca 3 kilometre uzaklıkta olması, Gökdere Vadisi’nde son yıllarda ciddi yapılaşmaları da beraberinde getirdi.
Ekspres Özel Drone Çeki̇mi̇ (8)

Başta 3. Nesil Kahve Kafeler olmak üzere alkollü mekânların yanı sıra kır düğünü konseptinde yerlerinde açılmasını sağladı. Birçoğu ruhsatsız ve kaçak olan bu yapıların yanı sıra vadiye bakan kapsül oteller ve kaçak villalarında sayısı giderek arttı. Bunun en son örneğiyse betonlaşmanın her geçen gün arttığı Gökdere Vadisi’nde kamu eliyle yapılmak istenilen 12,54 hektarlık ‘Gökdere-1, Konaklamalı Orman Parkı’ oldu. Deniz seviyesinden yaklaşık 200 ila 500 metre arasında değişen rakımı ve sık ormanları nedeniyle Antalyalıların yaz aylarında serinlemek için sık sık tercih ettiği bir bölge olan vadi son yıllarda hızla artan betonlaşma da dikkat çekmeye devam ediyor. Konyaaltı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gönderilen tebligat bilgilerinde yer alan “31 ve 32 No’lu Gökdere-1, Konaklamalı Orman Parkı” alanı, yalnızca Gökdere’de değil, aynı zamanda Hisarçandır Mahallesi sınırları içerisinde de bulunuyor. Bölgenin iki mahallenin kesişim noktasında yer alması ve Altınyaka Yolu’na bitişik olması, ulaşım açısından büyük bir kolaylık sağlarken mahalle sakinleriyse proje karşı. Projede gösterilen alanların içerisinde köylülerinde arazileri olduğunu ve bu nedenle projeyle birlikte kamulaştırmalarında olacağını söyleyen bölge sakinlerinden Hidayet Telli, “Proje Gökdere diye geçiyor fakat bir kısmı Hisarçandır Mahallesi içerisinde de yer alıyor. Bu arazi içerisinde köylülerinde arazileri yer alıyor. Projeyle birlikte buradaki arazilerde kamulaştırılacağı söylendi. Burada yaşayan insanlar 10 yıl öncesinde kadar sıradan bir köy hayatı sürerken şu anda 2 mahallede dört taraftan bir yapılaşma baskısı yaşıyoruz. Önce villalar geldi sonra işletme adı altında farklı farklı işletmeler geldi şimdi de kamu geliyor. Biz yıllarca burada bir yol dahi açtırmakta zorlanırken son yıllarda burası şehir merkezinden bir farklı kalmadı. Buradaki yapıların çoğu zaten kaçak ve izinsizken, bunların yıkılması gerekirken bırakın onları yıkmayı, köylünün arazisi elinden alınıyor. Bu nasıl bir mantıktır? Herhalde birileri burada köylüleri istemiyor, gidin diyorlar, bizim anladığımız bu. Bizim buradan başka gidecek yerimiz yok fakat burayı betona gömmek isteyenler geldikleri yere geri dönebilirler. Bu projenin ve ihalenin acilen iptal edilmesini istiyoruz. Eğer bu yapılmazsa da burada eylem yapacağımızı da şimdiden tüm kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.
28 Mart İhale Tarihli Tebligat (1)-1

Ekspres Özel Drone Çeki̇mi̇ (9)

Ekspres Özel Drone Çeki̇mi̇ (5)

Ekspres Özel Drone Çeki̇mi̇ (4)

Ekspres Özel Drone Çeki̇mi̇ (3)-1

Ekspres Özel Drone Çeki̇mi̇ (1) İnşaatin Yapilacaği Alan Çeki̇m

İnşaatın Yapılacağı Alan (2)

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ