Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tevfik Murat Karabayoğlu, sahiplendirilmiş hayvanların kimliklendirilmesi amacıyla çip takılmasının önemine dikkat çekti. Karabayoğlu, Türkiye'nin en büyük eksikliklerinden birinin hayvanlar hakkında doğru veriye sahip olmamak olduğunu belirterek, çip takmanın, sahipli hayvan sayısı hakkında en güvenilir bilgi kaynağı olduğunu söyledi.

Hayvan sahiplenme ve terk etme süreçlerini düzenleyecek önemli bir adım olduğunu vurgulayan Karabayoğlu, “Sahipli hayvanlara çip takmak büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin en büyük eksikliklerinden biri, birçok konuda elimizde gerçek ve güvenilir veri olmamasıdır. Özellikle sahipli hayvanlar hakkında doğru bilgiye ulaşmak oldukça zordur. Çip takmak, sahipli hayvanların sayısı hakkında kesin ve doğru bilgi elde etmenin en geçerli yöntemidir. Bu sayede, bu hayvanların sahiplerinin kimler olduğu, nerelerde yaşadıkları ve her ilde kaç hayvan bulunduğu gibi sorulara doğru cevaplar bulunabilir. Bu verilerin elde edilmesinin tek yolu, hayvanların mikroçip ile kimliklendirilmesidir. Bu nedenle, tüm hayvanlara çip takılması zorunlu olmalıdır” dedi.

Evt Hek Oda Baskani Murat 1 1-2

TERK ETMEYE CİDDİ YAPTIRIMLAR
Sahiplenilen bir hayvanın daha sonra sokağa bırakılmasının ciddi yaptırımlar doğurduğunu belirten Karabayoğlu, “Son çıkan kanunla birlikte, hayvan sahiplerinin sahiplendikleri hayvanları belli bir süre sonra tekrar sokağa bırakmaları durumunda ciddi yaptırımlarla karşılaşacakları bir döneme giriyoruz. Bu kişiler için yüksek para cezaları uygulanacak ve hayvanları sokağa terk etmek veya başka yerlere bırakmak eskisi kadar kolay olmayacak. Bu tür eylemleri gerçekleştirenlere, belirli durumlarda ciddi cezalar verilecek ve aynı kişiler için gelecekte hayvan sahiplenmeleri engellenecek. İşte bu noktada çip takmanın faydalarından biri devreye giriyor. Mikroçip sayesinde sahipli hayvanların takibi daha kolay hale gelecek ve hayvanları terk edenlerin cezai sorumlulukları daha etkin bir şekilde uygulanabilecektir” diye konuştu.

A55773F0 4Aa9 492E 98E6 755Fd5De0F9F

‘ÇİP TAKMA YANLIŞ ANLAŞILIYOR’
İnsanların çip takma işlemini genellikle yanlış anladığını belirten Karabayoğlu şu ifadelere yer verdi; “İnsanlar genellikle mikroçipleri yanlış anlıyorlar. Çipi, içinde bir GPS kartı bulunan ve telefon ya da başka bir cihazla takip edilebilen bir şey olarak düşünüyorlar, ancak durum böyle değil. Mikroçip, aslında içinde bir numara bulunan küçük bir etikettir, tıpkı insanların TC numarasına benzer şekilde. Bu çip, radyofrekansla okunabilen bir yapıya sahiptir ve özel bir cihazla okunur. Çip takıldıktan sonra, herhangi bir veteriner kliniğine, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri'ne veya Orman Müdürlükleri'ne gidilip bu cihazlarla okunarak kimlik numarası sisteme girildiğinde, hayvanın sahibi, adresi ve varsa aşı bilgileri gibi veriler görüntülenebilir. Kaybolan bir hayvanın sahibine ulaşabilmesi için, kaybolan kedinin ya da köpeğin mutlaka bir veteriner kliniğine ya da il ve ilçe Tarım Müdürlüklerine götürülüp çipinin okutulması gerekir. Çip, kaybolan hayvanın bulunabilmesi için oldukça önemli bir araçtır, çünkü yalnızca kimlik numarasının girilmesiyle sahiplik bilgilerine ulaşılabilir.”

384

ÇİP TAKMA İŞLEMİ BASİT VE GÜVENLİ
Çiplerin, hayvanın derisinin altına implant edilerek takıldığını ve herhangi bir cerrahi işlem gerektirmeyen basit bir işlem olduğunu ifade eden Karabayoğlu, “Mikroçipler, her durumda güvenle çalışabilen cihazlardır. Yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan bu çip, hayvanın derisinin altına implant edilerek takılır. Bu işlem herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmez, oldukça basit ve hızlı bir uygulamadır. Çipler yıllardır güvenle kullanılmakta ve şimdiye kadar herhangi bir komplikasyon yaşanmamıştır. Hayvana zarar verdiği ya da olumsuz bir etki yarattığına dair bir sorun hiç görülmemiştir. Çip, bir kez takıldıktan sonra mekanik olarak bozulması oldukça nadirdir. Çipin bozulması, çalışmaması ya da yerinden kayması gibi durumlar, çok az rastlanan olaylardır. Bunlar genellikle çipin doğru takılmaması, yanlış yerleştirilmesi veya takıldıktan sonra deri altına düzgün yerleşmemesi gibi durumlar sonucu meydana gelir. Bunun dışında çipin bozulması ya da başka bir sorun yaratması pek karşılaşılan bir durum değildir. Hayvan sahipleri, çipin düzgün çalışıp çalışmadığını düzenli olarak kontrol ettirebilirler. Veteriner muayeneleri sırasında, çip kolayca okutulabilir ve kontrol edilebilir. Böylece, herhangi bir sorun olup olmadığı kolayca tespit edilebilir” diye konuştu.

Download-3

‘TÜM SAHİPLİ HAYVANLARIN ÇİPLENMESİ GEREKİYOR’
Tüm sahipli hayvanların 2025 yılı sonuna kadar çip taktırarak kayıt altına alınmasının gerektiğini belirten Karabayoğlu, “Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya’da da mikroçip kullanımı yeterli seviyede değil. Önceki düzenlemeye göre, 6 aya kadar olan hayvanlara çip takılabiliyor, ancak 6 ayın üzerindeki hayvanlara çip takılmadığı takdirde cezai işlem uygulanıyordu. Bu nedenle birçok insan, cezaları ödememek için hayvanlarını çipletmiyordu. Ancak şimdi, yeni düzenlemeyle 2025 yılı sonuna kadar her yaştan hayvanın çip taktırılması ve kayıt altına alınması mümkün hale geldi. Bu süreçte herhangi bir cezai işlem uygulanmıyor. Bu fırsat, sahipli hayvanların çiplenmesi için büyük bir avantaj sunuyor, ancak ne yazık ki hayvan sahipleri bu konuya gereken ilgiyi göstermiyor. Aslında, vakit oldukça az kaldı. 7-8 ay gibi kısa bir sürede, tüm sahipli hayvanların çip taktırması gerekiyor. Bu sürecin sonunda, çipsiz hayvanların sahibi olmanın önüne geçilecek ve çip takılmamış hayvanların takibi daha zor hale gelecektir” dedi.

ÇİP TAKMA İŞLEMİ FİYATLARI
Çip takma işleminin özel kliniklerde yaklaşık 1000 TL civarında olduğunu belirten Karabayoğlu, “Özel kliniklerde çip takma işlemi, pasaport ve kayıt düzenleme gibi işlemler ortalama 1000 TL civarında bir maliyetle yapılmaktadır. Ancak, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri'nde bu işlem için ekstra bir ücret alınmamaktadır. Devlet tarafından finanse edilen bu hizmetlerde, yalnızca yaklaşık 400 TL gibi bir el emeği ücreti talep edilmektedir. Bu da, sahipli hayvanlar için çip taktırmak isteyenler için daha uygun bir seçenek sunmaktadır. Bütün sahipli hayvanların çiplenmesi, hayvanların kaybolmasını önlemek ve sahiplerine ulaşılmasını sağlamak açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER