YEREL seçimlere tam bir hafta kaldı. Tüm adayları bir heyecan sardı. Heyecanlı olan bir kesim de ilk kez oy kullanacak gençler. Türkiye'de kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart'ta sandığa gidecek. Seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. İlk kez oy kullanacak gençlere yol gösterici niteliğinde olan bu haberimize gelin beraber göz atalım.
NEREDE OY KULLANILACAK? 
1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacağı için nasıl oy kullanacağını bilmiyor. İlk olarak seçmen bilgi kâğıdı zorundu değil. Tek yapmanız gereken nerede oy kullanacağınızı bilmek. Bunun içinde Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.  

E Devlet34
SAAT KAÇTA OYLAMA BİTECEK?
Oy vereceğiniz saati merak ediyorsanız. YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Bu nedenle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu nedenle bulunduğunuz şehre göre oy verme saatini dikkate alın. 

Seçim4555
NASIL OY VERİLİR?
Oy vermeye gittiğinizde yanınızda kimliğinizi götürün. Daha sonra karşınıza 34 siyasi partinin olduğu oy pusulası çıkacak. Sıralaması şöyle:  AK Parti 1, İyi Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34. Bu pusulada Büyükşehirde yaşıyorsanız  ‘büyükşehir belediye başkanı’, ‘belediye başkanı’, ‘belediye meclis üyeliği’ ile ‘muhtarlık ve ihtiyar heyeti’ için oy kullanacak. Büyükşehir olmayan illerde ise ‘il genel meclisi üyeliği’, ‘belediye başkanı’, ‘belediye meclis üyeliği’ ve ‘muhtarlık ve ihtiyar heyeti’ için oy verilecek.

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER