Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) Başkanı Reşat Güney, ekonomik verileri değerlendirmek için bir basın toplantısı düzenledi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde düzenlenen programda konuşan Başkan Güney, Antalya ekonomisindeki verilerin olumsuz olduğunu vurguladı. Başkan Güney, Suriyelilerin yurda dönüş beklentilerinden asgari ücret tahminine kadar çok sayıda konuda açıklamalarda bulundu.
Antalya ekonomisinin olumsuz veriler verdiğini ifade eden Başkan Reşat Güney, “Antalya’da 2024 yılında yeni açılan şirket sayısı yüzde 17 azalırken, var olan şirketlerin kapanma oranı da yüzde 21 artmış. Demek ki firmaların sayısı azalıyor. Bu, başta istihdam olmak üzere çok sayıda kalemde vatandaşları tehdit eden bir veri olarak algılanabilir. Bunların yanında Türkiye’de karşılıksız çek sayısı yüzde 89 artarken, Antalya’da yüzde 245 artmış. Bunlar dikkatli yorumlanması ve önlem alınması gereken veriler” dedi.
ANTALYA’DA TARIM İHRAÇ OLMUYOR
Tarımın merkez üssü olarak adlandırılan Antalya’da üretilen ürünlerin genellikle oteller tarafından kullanıldığına vurgu yapan Başkan Reşat Güney, “Antalya’nın yaptığı ihracat kalemlerine bakacak olursak, son bir yılda tarım yüzde 0.8, madencilik yüzde 40, sanayi sektörü ise yüzde 10 oranında azalmış. Zaten Antalya’nın tarımı yurt dışına ihraç edilmiyor. Baktığımız zaman Antalya’nın tarım ihracatı, Türkiye’deki toplam ihracatın binde 4.8’i kadar. Türkiye’nin tarım ihracatındaki oran ise yüzde 3.5 civarında. Yani Antalya’da üretilen tarım ürünleri yurt dışına satılmıyor. İlk tüketici genelde oteller oluyor” diye konuştu.
İHRACATIN YÜZDE 80’İ İTHALAT
Antalya’da yapılan ihracatın yüzde 80’inin ithalat üzerinden yapıldığını söyleyen EKİPDER Başkanı Reşat Güney, “İhracatımızın yüzde 80’i ithalata dayalı. Yani 80 milyonluk mal alıp, 100 milyona satıyoruz. Tarımda bu oran yüzde 65. Yani ‘100 milyonluk ihracat gerçekleştiyse, 65 milyonluk ithal ürünle oluyor’ demek bu. Antalya’nın toplam ihracatı 560 milyon lira ise, bunun 420 milyonu ithal ürünle. Yani bu kadar ihraç edilen üründen kalan kar 140 milyon. Yapılan ihracata kıyasla bu miktarlar yüksek meblağlar değil” ifadelerini kullandı.
ANTALYA İÇİN BÜYÜK KAYIP
Antalya’daki çok sayıda firmanın konkordato ilan ettiğini söyleyen Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği Başkanı Reşat Güney, “Antalya özelinde 60 firma konkordato ilan etti, bu Antalya için çok büyük kayıp. Sadece 60 firma ve 60 firmada çalışanlar değil, o firmalarla iş yapanları da hesap ettiğimiz zaman, Antalya ekonomisinin ciddi bir yara aldığını düşünüyorum” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET ARTIŞ ORANINI AÇIKLADI
Asgari ücret ile ilgili beklentilerini de açıklayan Reşat Güney, “Şu anda asgari ücretli bir işçinin işverene maliyeti yemek servisi ve ek masraflar hariç 23 bin 500 lira civarına tekabül ediyor. Bu anlamda asgari ücretin önümüzdeki dönem enflasyon beklentileri ve düşürme çabaları çerçevesinde yüzde 30 civarında artacağını düşünüyorum. Bu da 22 bin liranın biraz üzerinde bir miktar olarak beliriyor” ifadelerini kullandı.
SURİYELİLERİN GÖÇECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Suriye’de yaşanan rejim değişikliği sebebiyle Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönmesi durumunda özellikle tarım sektöründe yaşanabilecek iş gücü problemi hakkında da açıklamalarda bulunan Reşat Güney, “Tarımda ve sanayide istihdam problemi var. Personel ihtiyacını Suriyelilerden karşılamaya çalıştık. Birçok noktada iş gücünü sağladılar. Giderlerse bir sıkıntı yaşanabilir, ancak önümüzdeki dönemde geri dönüşün çok fazla olacağını zannetmiyorum. Savaş başladığından beri 13 yıl geçti. 13 yıl ciddi bir süre. Okulu, işi, yaşamı oturmuş vaziyette insanların. Çok kolay bir dönüş olacağını zannetmiyorum. Bizdeki yaylaya gitme durumu gibi, ara sıra ülkelerine gidip oraları görüp geri gelirler diye düşünüyorum. Sosyal medyada gördüğüm fotoğraflarda yollarda araç konvoyları olduğunu fark ediyorum. Bu insanlar gelirken yayan geldiler ama şimdi araba ile geri dönüyorlar. Demek ki orada kalmayacaklar. ‘Bir bakıp geliriz’ diye düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.