Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) geçm dönem başkanı Akın Akıncı Antalya’da yapılan kentsel dönüşüm sürecini eleştirdi. Akıncı, kentsel dönüşümün kat yükseltmek olarak algılandığını ifade ederek, “Kentsel dönüşüm, gelinen noktada Türkiye'nin ve aynı zamanda Antalya'nın bir gerçeği ancak şu anda uygulananlar kentsel dönüşüm değil bina yenileme. Evet, parsel bazında bina yenileme de hiç yoktan iyidir ancak son dönemde Antalya'da öyle bir adet oluştu ki belediyeler bypass edilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çok yüksek emsaller verilerek yeni binalar yapılıyor” dedi.


KENTİN GÖRÜNTÜSÜ BOZULACAK 


Akıncı, “Yüksek emsalli binalar yüksek katlı yapılar demek oluyor. Bunlar Antalya için çok büyük tehlike arz ediyor. Çünkü İlerleyen zamanlarda bu yüksek katlı binalar emsal teşkil edecek ve kentin mimari yapısını ve görsel silüetini ciddi manada bozacak. Nedeni de şu ki, çok yüksek oranda emsaller var, bu emsallerden dolayı da çok yüksek katlı binalar ortaya çıkıyor. Bir noktadan sonra yüksek katlı binalar normal karşılanacak, aynı semtte, aynı bölgede yüksek katlı bir bina emsal alınacak ve bir yüksek katlı bina daha yapılacak. Bu zincir böyle devam edecek ve sonunda korkunç bir görüntü ortaya çıkmış olacak. Bunun da en güzel örneği Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Adonis Hotel'in etrafındaki 2-3 katlı binaların çevresine yapılan 16-17 katlı binalar olarak görülebilir. Burası görüldüğü takdirde ne demek istediğim çok net olarak anlaşılacaktır” dedi.


ANTALYA’NIN EN BÜYÜK TEHLİKESİ


“Şehircilik anlamında Antalya'nın en büyük tehlikesini bu olarak görüyorum” diyen Akın Akıncı, “Bu sorunun en kısa zamanda yetkililer tarafından ele alınıp çözülecek bir konu olarak değerlendirilmesinin elzem olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar yasal gibi gözükse de aslında ortaya çıkan görüntü, yasaların amaçladığı düzen ve nizamın tersinde oluyor. Bu noktada belediyelerimizin mutlaka yapabileceği şeyler vardır. Bunun yanında kamuoyu oluşturarak da bu gelinen noktadan daha da ileri gidilmemesi için mücadele etmemiz çok önemli diye düşünüyorum” diye konuştu. 


ŞEHRİN DİNAMİKLERİ İLE YAPILMALI


“Kentsel dönüşüm, bir kentin imaj olarak, görüntü olarak belli bir bütünlük ile yenilenmesi anlamını taşıyor ancak biz kentsel dönüşümü bu şekilde algılayıp uygulamıyoruz” diyen ANSİAD Eski Başkanı Akın Akıncı, “Planlama yapılırken nüfusa göre planlama yapılıyor. Biz belli yerlerde nüfusu çok arttırıyoruz. Bu sebeple de şehrin dokusu şehrin görünümü bozuluyor. Çözüm olarak belediyelerin baypas edilmemesi ve kentsel dönüşümün Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından direkt olarak fiiliyata dökülmemesi gerekiyor. Şehrin dinamikleri ile şehrin ihtiyaçları ile kentsel dönüşümün şekil alması gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER