İSKÂNI alınmamış evde kiracı olan kişilerden sık sık şikâyetler aldığını belirten Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, konuya dair tüketicilerin haklarına değindi. Gündüz, “Artan kira bedelleri, kentsel dönüşüm furyası,  göçler ciddi anlamda kiralık ev bulmayı zorlaştırıyor. Dolayısıyla kiracılar istese de istemese de başını sokacak bir evin olsun telaşında bu da kiracının bazen bilgisizlik, acelecilik bazen de çaresizlikten maalesef iskânı alınmamış evleri tutmak zorunda kalmasına sebep oluyor. Burada en önemli unsur ev sahibi veya müteahhit hangi taahhütlerde bulunduysa aynen kira sözleşmesinde maddeler halinde bunları yazdırmalı. Çünkü gerçekten ileride bu maddeler sizi kurtaracaktır. Haklarınızı iade edecektir” dedi.

neset-gunduz

KİRACININ HAKLARI VAR!

İskânı alınmamış bir konutta elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerinin kiracının haberi olmadan kapatılmasının mümkün olmadığını belirten Gündüz, “ Ev sahibinin ceza hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanunu'nun 123’üncü maddesine ters düşmektedir. Yani kişilerin huzurunu bozma suçuna girmektedir. Aynı zamanda siz evi bir müteahhitten veya site yönetiminden tuttuysanız 6502 tüketici yasasına da tabisiniz bu yönde de haklarınızı da arayabilirsiniz. Aboneliklerinin kapatılması nedeniyle kiracı yaşayacağı keder elem ve üzüntü sebebiyle maddi manevi tazminat davası açabilir. Bu tazminatın dayanağı ise Türk borçlar Kanunu'nun 114’üncü maddesinin 2’nci fıkrasında haksız fiil sorumluluğuna ilişkin olan hükümlerin kıyas yolu ile uygulanabileceği belirtildiğine manevi tazminat talebi edilebilir.  İskân alınmamış ve uzatılmışsa burada mağduriyet varsa tüm haklarınız hukuken saklıdır. Bu durumdan dolayı başka bir eve geçmeye kalktığınızda tüm masraflarınızı ev sahibi veya şirket ödemek zorundadır. Alo 175 ev sahibi şikâyet hattını arayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

‘SÖZLEŞMELERDE YAZIN’

Kira kontratınızda birçok şeyin yazılması gerektiğini söyleyen Gündüz, “ Sözleşmede yazılı ise yerine getirilmeyenlerden taahhütlerden dolayı hakkınızın tazminini sağlayabilirsiniz. Ev alırken ya da kiralarken lütfen inceleyin ve araştırın. Siz müşterisiniz, tüketicisiniz. Oturduğunuz evin iskânı olmadığı için tapusu da yoktur. Ödediğiniz kiradan devlete de vergi ödenmiyor. Bu durumda maliyenin denetimleri devreye girer. Evde oturup oturma belli değil oturma izni verilmemişse burada ciddi bir sorun var demektir. Yani iskânı sözle değil yazılı olarak almanızda yarar vardır” dedi. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin