Son yıllarda yeraltı sularının kaçak kullanımı oldukça arttı. Bu kaçak kullanımların en yaygın yolu da sondajlamadan geçiyor. Kural tanımayan bazı kişiler, ruhsat almadan evlerinin bahçelerine ya da tarlalarının içine yeraltı sularını çekip kullanmak için sondaj sistemi kurduruyor. Bu kaçak sondajlar genellikle başka birinin şikâyeti olmadan fark edilmiyor. Bu durum ise, özellikle küresel ısınmayla birlikte azalan yeraltı sularını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Konu ile ilgili konuşan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, söz konusu sorunun ülke için büyük bir problem olduğunu, bu nedenle çözüm yolları üretilmesi gerektiğini belirtti. Katıldığı bir programda kaçak sondaj denetimlerinin sertleştirilmesi gerektiğini ifade eden Atmaca, “Kaçak sondajın önüne geçersek insan eliyle yeraltı sularına verilen zararı ciddi şekilde azaltabiliriz” dedi.

ELEKTRİK TÜKETİMİNE BAKILMALI
Başkan İbrahim Atmaca, denetimin elektrik sarfiyatı üzerinden yapılabileceğini ifade ederek, “Bu noktada kurumlar arası iş birliği sağlanmalı. Kurumlar arası iş birliğinden kastım şu, bir işletmenin veya bir hanenin yıllık kullandığı elektrik tüketimi aşağı yukarı bellidir. Eğer bu elektrik tüketimi ciddi şekilde arttıysa, bu durum kesinlikle bir sondaj çalışmasına işaret ediyor olabilir. Çünkü sondajlar çok ciddi şekilde elektrik tüketen sistemlerdir” dedi.

ŞİKÂYET İLE ÖNÜ ALINMAZ
Yeraltı sularının korunmasının yolunun bu yöntemden geçebileceğini ifade eden Başkan Atmaca, “Bence elektrik sarfiyatı yöntemi ile bu sorunun ciddi anlamda önüne geçebiliriz. Sadece birinin şikâyeti ile bu sorunun çözülebileceğini zannetmiyorum. Bunun yerine, standart tüketim ile örtüşmeyen bir tüketim görüldüğünde o işletmeye veya eve bir denetim yapılması gerekiyor. Eğer ekstra bir cihaz almadıysa ya da başka bir yatırım yapmadıysa, bu büyük ihtimalle bir sondaj olduğu anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, sözlerini şöyle tamamladı, “İşte benim de önerim bu noktada kurumlar arası iş birliğinden geçiyor. Elektrik dağıtım şirketi ile Devlet Su İşleri ortak çalıştığında, bu yolla kaçak sondajların tespiti yapılabilir ve gerekli cezai işlemler uygulanarak sondaj sistemi kapatılabilir.”

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER