Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Kolaylaştırıcısı Avukat Gamze Eroğlu, kadına yönelik şiddet vakalarında yargı sürecinin caydırıcılıktan uzak olduğunu belirterek, kadınların adalete olan güveninin giderek azaldığını söyledi.

Kadınların, şiddet gördükten sonra başvuru yapmaktan vazgeçtiğini dile getiren Eroğlu, “Kadınlar bize geldiklerinde artık tükenmiş oluyor. Birçoğu 'Başvursam da sonuç çıkmayacak' diyerek vazgeçiyor. Fail ise bu durumu görüyor ve 'Zaten hiçbir şey olmuyor' diyerek şiddete devam ediyor. Kadınlar bize failin mesajlarını gösteriyor: 'Öldürsem de bir şey olmaz', 'Yatarım, çıkarım' diyor. Bu, infaz sisteminin yeterince caydırıcı olmamasından kaynaklanıyor” dedi.

CEZASIZLIK ALGISI ARTIYOR
Türk Ceza Kanunu'nda suçların tanımlandığını ve cezaların bulunduğunu hatırlatan Eroğlu, “İnfaz yasasında yapılan sürekli değişiklikler, af ve ceza indirimleri cezasızlık algısını pekiştirdi. Fail birkaç yıl sonra dışarıda oluyor. Bu durum, toplumda cezasızlık duygusunu artırıyor” diye konuştu.

96A1B2Bd A873 42Da A5Cc D4Fd9B381360

‘KADIN CİNAYETLERİNDE EN KAYIP YIL OLDU’
Veri tutulmaya başlandığından bu yana en fazla kadın cinayetinin 2024 yılında yaşandığını vurgulayan Av. Eroğlu, “Geçtiğimiz yıl 394 kadın cinayeti ve 258 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmaması, kadına yönelik şiddeti önlemede büyük bir boşluk yarattı” dedi.

‘YARGI SÜRECİ YETERSİZ’
Kolluk kuvvetlerinden hakim ve savcılara kadar birçok yargı mensubunun, şiddet mağdurlarına yönelik koruma tedbirlerini uygulamada yetersiz kaldığını belirten Eroğlu, “Bu alanda çalışan kolluk kuvvetlerinden, Adli Destek Mağdur Hizmetleri (ADM) birimlerinde görevli memurlara kadar birçok kesimde uygulama eksikliği var. Biz avukatlar olarak, mahkemece verilen tedbir kararlarının uygulanması için büyük çaba harcamak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TEDBİRLER YETERSİZ’
6284 sayılı yasanın ve ilgili yönetmeliklerin tam olarak uygulanmadığını söyleyen Eroğlu, “Alınan tedbir kararları çoğu zaman etkili bir şekilde hayata geçirilmiyor. Elektronik kelepçe gibi uygulamalarda da sorunlar yaşanıyor. Ayrıca, şiddet uygulayan kişilerin rehabilitasyonu ve tedavi süreçleri de yeterince işletilmiyor. Bu da yargı sürecinin eksik kalmasına neden oluyor” dedi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER