Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte sıcaklıklar yükselmeye başladı. Özellikle Antalya gibi sıcak ve nemli iklim koşullarının yaşandığı bölgelerde sağlık riskleri de artıyor. Uzmanlar, sıcak hava dalgalarının özellikle kalp ve damar hastalıkları üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği konusunda uyarıyor.
Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzman Doktor Ufuk İyigün, sıcaklıkların 30 derecenin üzerine çıktığı bu günlerde vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti. Dr. İyigün, “Hava sıcaklıklarının bir gün kış, bir gün yaz gibi değişmesi vücudun adaptasyon sürecini zorlaştırıyor. Bu tür ani değişimler bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor” dedi.
‘SICAK HAVALAR KALBİ DAHA FAZLA ÇALIŞMAYA ZORLUYOR’
Sıcak havalarda damarların genişlediğini ve tansiyonun düşebileceğini belirten İyigün, “Bu durumda kalp, tansiyonu dengeleyebilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Ayrıca terleme yoluyla vücut sıvı kaybediyor. Sıvı kaybı arttıkça kalbin iş yükü de artıyor” dedi.
Kalp hastalığı olanların, kalp ameliyatı geçirenlerin, kalp ilacı kullananların ve 65 yaş üstü bireylerin bu dönemde daha dikkatli olması gerektiğine işaret eden Dr. İyigün, “Kalp yetmezliği olan kişilerin sıcak havalarda mutlaka daha fazla sıvı tüketmesi gerekiyor. Ancak bu durum da mutlaka doktor kontrolünde olmalı” diye konuştu.
‘İDRAR SÖKTÜRÜCÜ KULLANANLAR DOKTORLARINA DANIŞMALI’
Dr. İyigün, “Eğer kalp yetmezliği veya kalp kapak problemi nedeniyle idrar söktürücü kullanıyorsanız, sıcak havalarda doktorunuza danışmalısınız. Çünkü terlemeyle sıvı kaybı arttığı için doktorunuz ilacınızı kesebilir veya dozunu ayarlayabilir” dedi.
Sıvı alımı kısıtlanan hastalar için önerilerde de bulunan İyigün, “Günlük sıvı alımı 1.5 litre ile sınırlı olan hastalar, aşırı sıcak havalarda bu miktarı 2 litreye çıkarabilir. Ancak bu da mutlaka düzenli kilo takibi ile yapılmalı. Kilo artışı, vücutta sıvı birikiminin habercisi olabilir” şeklinde konuştu.
‘TUZ VE POTASYUM DENGESİ BOZULURSA SORUN YAŞANABİLİR’
Aşırı terleme ile birlikte tuz ve potasyum kaybının da arttığını vurgulayan Dr. İyigün, “Tansiyon sürekli düşük seyrediyorsa, ağız kuruluğu ve bacak krampları baş gösteriyorsa bir miktar tuz tüketmek faydalı olabilir. Ayrıca potasyum kaybını önlemek için hastalarımıza günde bir muz ya da birkaç kayısı yemelerini öneriyoruz” dedi.
‘10.00 İLE 16.00 ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN’
Kalp ve damar hastalıkları olan bireylerin günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaması gerektiğini vurgulayan İyigün, “Özellikle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş altında kalmak tansiyonu yükseltebilir ve kalp krizi riskini artırabilir. Bu saatler dışında, serin zamanlarda yapılan kısa yürüyüşler ise faydalı olabilir” ifadelerini kullandı.
‘AKDENİZ DİYETİ KALBİ KORUR’
Yaz aylarında beslenme alışkanlıklarının da gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Dr. İyigün, “Tuzlu, yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı. Bunun yerine bol sebze ve meyve içeren, kamuoyunda Akdeniz diyeti olarak bilinen beslenme tarzı tercih edilmeli. Bu sadece kalp hastaları için değil, sağlıklı bireyler için de ileride oluşabilecek kalp rahatsızlıklarını önlemede etkili bir yöntemdir” diye konuştu.