Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, katıldığı bir etkinlikte turizm gündemine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kavaloğlu, Bolu’daki otel yangınının turizm sektöründe önemli değişikliklerin mihenk taşı olan bir afet olarak kayıtlara geçtiğinin altını çizdi.

TURİZMİN ANAYASASI YOK
Başkan Kaan Kavaloğlu, “Öncelikle ülkemizde turizmin bir anayasası yok. Turizm sektörünün içinde çok sayıda çark var. Tur operatörleri, turizm çalışanları, oteller gibi çok sayıda bileşen turizm sektörünü oluşturuyor. Bu bileşenlerin düzeni ve intizamı için geniş çaplı düzenlemelere ihtiyaç var” diye konuştu.

KİMSEYE TOLERANS GÖSTERİLMEYECEK
Bolu yangını ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurulan komisyona davet edildiğini ifade eden Başkan Kaan Kavaloğlu, “Bolu yangını ile TBMM’de bir komisyon kuruldu. Orada konuşma fırsatım oldu. Orada da belirttim. Bana göre bu yangın turizmin 11 Eylül’üdür. Bundan sonra kimse insan sağlığı ile alakalı bir konuda tolerans gösteremeyecek. Olması gereken de budur” dedi.

KANUNDA BELİRTİLİYOR
Otellerde yangın ve yangın güvenliği ile alakalı kapsamlı bir kanun olduğunun altını çizen Kavaloğlu, “Bu konuyla ilgili 2007 yılında çıkmış muazzam bir kanun var. Çok doğru bir kanun. Dört dörtlük bir kanun. Bu kanunda odaların 30 dakika yangına dayanıklı kapılara sahip olması isteniyor. Bu da yetmiyor, kapılar ısıyı gördüğü anda yandan ve alttan şişip duvarın ve zeminin boşluklarını kapatacak şekilde tasarlanmalı. Bu sayede alevlerin ve dumanın odaya dolması engellenmiş oluyor. İkinci kısım ise yangın merdiveni kapıları. Yangın merdiveni kapısının sahip olması gereken özellikler de bu kanunda belirtiliyor” dedi.

DENETİMDE SORUN VAR
Kanunda değil, denetimde sorun olduğunu söyleyen Kavaloğlu, “Kanunumuz çok doğru, ancak denetimle ilgili bir sıkıntı var. Denetimlerin zamanında ve usulüne uygun şekilde yapılması elzem. Son dönemde denetimler arttı. Artan denetimler sonrasında mevzuata uymayan işletmeler için yaptırımlara başlandı. İşini iyi yapanlarla yapmayanlar bir şekilde ayırt edilecek. Bu, mecburen yapılması gereken bir çalışmaydı” dedi.

KAPANAN İŞLETMELERİN BELGELERİ YOKTU
Denetimler sonucunda bazı otellerin kapandığını ifade eden Kaan Kavaloğlu, “Usulüne uygun yapılan denetimler, eksikliklerin giderilmesi için yapılıyor. Burada küçük ve orta ölçekli turizm işletmelerinin yaşadığı sorunlar olduğu söylendi. Ben AKTOB Başkanı olarak her seviyede turizm işletmesinin de başkanıyım. Büyük, küçük diye ayırt etmem söz konusu olamaz. Ancak bazı işletmelerin işletme belgesi yok. Denetime gelindiğinde ilk olarak işletme belgesine bakılıyor. Buna sahip olmayan işletmeler kapanıyor. Kapanan işletmeler, yangın eksikliklerinden ziyade işletme belgesi olmayan işletmelerdir” diye konuştu.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER