Havaların ısınmasıyla birlikte doğaya olan ilgi artarken, uzmanlardan kene uyarısı geldi. Açık alanlarda daha fazla vakit geçirilen bu dönemde, kene ısırıklarıyla bulaşan hastalıkların arttığını belirten Dr. Tahsin Doğan, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ölümcül hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
‘KIRSAL ALANLARDA UZUN KOLLU GİYSİLER GİYİLMELİ’
“Havaların ısınmasıyla birlikte açık havada daha fazla vakit geçirdiğimiz bir döneme girdik” diyen Dr. Doğan, şunları kaydetti: “Bu dönemde kene aracılığıyla bulaşan bazı hastalıklarda artış görülmektedir. Keneyle bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi gibi hastalıklara karşı toplum olarak dikkatli olmamız gerekiyor. Özellikle piknik ve kırsal alanlarda uzun kollu ve uzun paçalı kıyafetler tercih edilmeli. Sinek ve kene kovucu ürünler düzenli olarak kullanılmalı.”
‘PENCERELERE SİNEKLİK, BAHÇELERDE DURGUN SU OLMAMALI’
Ev ortamında da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Doğan, “Evde pencere ve kapılara sineklik takılması, bahçelerdeki durgun su birikintilerinin ortadan kaldırılması da etkili önlemler arasında yer alıyor” dedi.
‘KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DAHA BÜYÜK RİSK ALTINDA’
Kene ısırıklarının, bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde daha ağır seyrettiğine dikkat çeken Dr. Doğan, “Kalp yetmezliği, KOAH, diyabet gibi hastalıkları olan bireyler için bu enfeksiyonlar daha büyük bir tehdit oluşturabilir. Sıradan bir gıda zehirlenmesi bile bu kişilerde ciddi sıvı kaybına ve hastane yatışına neden olabilir” ifadelerini kullandı.
‘KORUNMAK TEDAVİDEN DAHA KOLAY VE GÜVENLİ’
Dr. Doğan, “Bağışıklığı zayıf bireyler kene ısırıklarıyla bulaşan enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle bu risk grubundaki vatandaşlarımızın hem ilaçlarını düzenli kullanmaları hem de koruyucu önlemleri eksiksiz uygulamaları hayati önem taşıyor. Unutulmamalıdır ki, korunmak tedavi olmaktan her zaman daha kolay ve daha güvenlidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.