Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, et fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin dört bir yanında belediyelerin et reyonları açmaya başladığını ve bunun küçük kasap esnafına zarar verdiğini ifade eden Yardımcı, “Belediyeler, kasapları bitirmek için resmen çalışıyor. Belediyelerin et dükkanları açması kasap esnafının işlerini olumsuz etkiliyor. Bakkal dükkanı ya da kasap dükkanı açmak belediyelerin görevi değil. Belediyeler halk hizmeti etmek için seçildi, kasap dükkanı açmak için değil” dedi.

‘ET FİYATLARI SABİT, ESNAF ZORLUK YAŞIYOR’
Et fiyatlarının özellikle son dönemde dikkat çeken şekilde sabit kaldığını belirten Yardımcı, “Yılbaşında kıyma ortalama 650 liraydı, şu anda da aynı fiyata satılıyor. Bazı yerlerde fiyatlar 700 liraya kadar çıkabiliyor. Ancak buna rağmen halk, kasap esnafı ile zincir marketler arasındaki farkı anlamıyor ve kasapların fiyatları artırdığı algısına kapılıyor. Marketlerde satılan etlerin yerli mi yoksa ithal mi olduğunu belirten etiketlerin olması gerekmektedir” diye konuştu. Küçük esnafın karşılaştığı zorlukları vurgulayan Osman Yardımcı şu ifadelere yer verdi; “Kasap dükkanlarında işletme maliyetleri hızla artıyor. Yanımızda çalıştırdığımız kişinin maaşı 30 bin lira. Sigorta, kira, elektrik gibi masraflar nedeniyle maliyetimiz 60 bin lirayı buluyor. 12 liraya aldığımız poşet, şu an 100 lira oldu. Bir yıl içinde bu kadar zam yapılması kabul edilemez. 9 ay boyunca et gündemde değildi. Yılbaşına yakın et gündeme geldi. Zamlandı. Et eğer gündemden düşerse bu fiyatlar böyle olmaz” dedi.

Osman Yardimci 1

ESNAF DEVLET DESTEĞİ İSTİYOR
Küçük esnafın yaşadığı ekonomik zorlukların yalnızca fiyat artışlarıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Yardımcı, devletin bu konuda daha fazla destek sağlaması gerektiğini söyledi. Yardımcı, “Devlet, üreticiyi de düşünmeli. Yeme gelen zamlar, özellikle besiciyi zor durumda bırakıyor. Bir hayvan ortalama 12 kilo yem yiyor ve yem fiyatları 670 liraya çıkmış durumda. Bu maliyetlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Eğer amaç vatandaşımıza yardım etmekse, o zaman devlet de bize yardımcı olmalı. Sigorta primlerini kaldırabilirler, küçük esnafa elektrik desteği sağlanabilir. Biz kira ödüyoruz, bir de kira dışında yüzde 25 stopaj ödüyoruz. Oysa bu stopajı, kirayı alan dükkan sahibinin ödemesi gerekirken, biz ödüyoruz” dedi.

Kirmizi Et Fiyatlari 2

‘KÜÇÜK ESNAF ZARAR EDİYOR!’
Yardımcı sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Cumhuriyeti'nde hazır kıyma satışı yasak. Bugün ne marketlerde ne de başkalarında satış yapılması mümkün değil. Ancak bazı yerler 'izinli ve belgeli' diyerek satış yapıyorlar, oysa böyle bir şey yok. Eğer Türkiye'de hazır kıyma yasaksa, hem kasaba hem de marketlere yasak olmalı. 400 gramı yarım kilo, 800 gramı 1 kilo diye satıyorlar. Bunların hepsi vatandaşı aldatmaktan başka bir şey değil. Kasap esnafıyla vatandaşı karşı karşıya getirip, bu fiyatları biz belirliyormuşuz gibi bir algı oluşturuluyor. Biz, piyasadaki alışa göre satış yapıyoruz. Fakat şu an piyasa alt üst olmuş durumda. Vatandaş, zincir marketlere yöneldiği için küçük esnaf zarar ediyor.”
Ramazan ayında da et fiyatlarının sabit kaldığını ve herhangi bir zam yapılmasının planlanmadığını belirten Osman Yardımcı, “Diğer temel gıda maddeleri gibi biz de zam yapmış olsaydık zaten ete 10 kat zam gelmesi gerekirdi. Şu an zaten en ucuz temel gıda maddesi zaten et. Zincir marketler satıyor, devlet satıyor, belediyeler satıyor, kasaplar satıyor. Ramazan ortasındayız. Henüz herhangi bir zam yok. Herhangi bir zam da beklemiyoruz. Ama herhangi bir zam gelirse de, 5 lira 10 lira gibi biz bunları tezgahlara yansıtmayız” dedi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER