ANTALYA’DA havaların soğumasıyla birlikte, grip, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıkların sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, kış mevsiminde enfeksiyon hastalıklarının daha yaygın hale geldiğine dikkat çekti. Dr. Güntürkün, soğuk hava koşulları ve yaşam tarzındaki değişikliklerin, üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha fazla yayılmasına yol açtığını belirtti.

5784A8E6 Cd05 492A 90D8 2F364E90E908

Dr. Güntürkün, “Kış mevsimi ile birlikte fiziksel stresin artması, burun ve ağız içini döşeyen mukoza dokularının kuruması, hareketsizliğin çoğalması ve kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi gibi faktörler, mikroorganizmaların havada daha uzun süre kalmasına ve dolayısıyla enfeksiyonların yayılmasına neden olmaktadır. Bu durum, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha sık görülmesine zemin hazırlamaktadır” dedi.

VİRAL ENFEKSİYONLAR ARTIYOR: HANGİ HASTALIKLAR GÖRÜLÜYOR?
Kış aylarında en sık karşılaşılan hastalıklar arasında sinüzit, larenjit, nezle, bademcik iltihabı, farenjit ve zatürre gibi enfeksiyonlar öne çıkıyor. Dr. Güntürkün, hastaların genellikle burun akıntısı, öksürük, ateş, halsizlik, kırgınlık, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi şikayetlerle hastaneye başvurduklarını söyledi. Bu tür hastalıkların büyük çoğunluğunun viral enfeksiyonlar olduğuna dikkat çeken Dr. Güntürkün, “200'den fazla virüs, bu hastalıkların sebebidir. Özellikle adenovirüs ve rinovirüs, en fazla viral enfeksiyona neden olan virüslerdir. 5 yaş altı çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 90'ı viral kaynaklıyken yetişkinlerde bu oran yüzde 70 civarındadır” diye konuştu.

0C5E44C1 18B1 4A5D 8867 293D8B66E584

COVİD-19 VE GRİP TEHDİTİ DEVAM EDİYOR
Covid-19'un hala bir tehdit oluşturduğu ve pandeminin ardından da Covid-19 vakalarının görüldüğüne değinen Dr. Güntürkün, “Öldürücülük oranı azalmış olsa da Covid-19, özellikle yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için büyük bir risk teşkil etmektedir. Bu nedenle, kış aylarında Covid-19'u göz ardı etmemek, semptomlar ortaya çıktığında mutlaka bir hekime başvurmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra grip (influenza) virüsünün de sıkça görüldüğü bu dönemde, her iki hastalık arasında benzer semptomlar olabileceği için ayırt edilmesi önemlidir” dedi.

1Aa4841D 52Ae 477E 8139 Aaa54694664C

ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT!
Viral enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin etkisiz olduğuna dikkat çeken Dr. Güntürkün, “Ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde hastaların antibiyotik kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir. Çoğu viral enfeksiyonun tedavisinde antibiyotikler gereksizdir ve yanlış kullanımı, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Antibiyotiklerin gereksiz kullanımının, bağışıklık sistemini zayıflatabileceği gibi bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin yok olmasına ve mikrobiota dengesinin bozulmasına yol açtığını belirten Dr. Güntürkün, bu durumun tüm organları ve bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini söyledi. Güntürkün, “Antibiyotikler, doğru kullanılmadığında yarardan çok zarar getirebilir. Ayrıca, her kullanılan antibiyotik ile bağırsak florasındaki zararlı bakterilerin sayısı artarken faydalı bakterilerin yok olması, bağışıklık sistemine ve genel sağlığımıza büyük zarar verir” diyerek hastaların antibiyotik kullanmaktan kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

DOĞAL PROBİYOTİKLERİN ÖNEMİ
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal probiyotiklerin tüketilmesini öneren Dr. Güntürkün, evde mayalanmış kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi gıdaların yanı sıra özellikle lactobacillus reuteri ve bifidobacterium içeren probiyotik takviyelerinin de faydalı olduğunu belirtti. Güntürkün, “Bu probiyotikler, bağırsak florasını düzenleyerek bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasına yardımcı olur ve hastalıklara karşı direnç oluşturur” dedi.

381A6222 0E52 42Dc 8B09 Bb9Aea3E63Ec

KİŞİSEL HİJYEN VE MASKE KULLANIMI ÖNERİSİ
Kış aylarında kişisel hijyen kurallarına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Güntürkün, kapalı ortamda fazla vakit geçirilmemesi ve hastalık belirtileri gösteren kişilerin maskelerini takarak çevrelerine bulaşma riskini azaltmaları gerektiğini ifade etti. Dr. Güntürkün “Hastalık şüphesi durumunda, kapalı alanlarda maske kullanmak, enfeksiyonların yayılmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca, ellerin sık sık yıkanması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar” ifadelerini kullandı.

Dr. Güntürkün, kış aylarında hastalıklardan korunmak için dikkatli olunması gerektiğini, enfeksiyon belirtileri gösteren bireylerin zaman kaybetmeden bir sağlık profesyoneline başvurmalarını önerdi. Ayrıca, virüslerin yayılmasını engellemek için kişisel hijyenin yanı sıra düzenli egzersiz yaparak yeterli uyku alarak ve dengeli beslenerek vücut direncinin artırılmasının önemine değindi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER