Kurban Bayramı geldi. Kurban ibadeti yerine getirildikten sonra etlerin muhafazası büyük önem arz ediyor. Özellikle Antalya gibi sıcak şehirlerde, etlerin azami dikkatle dinlendirilip parçalandıktan sonra dolaplara kaldırılması gerekiyor. Konu ile alakalı Ekspres’e açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yapılması gerekenleri anlattı.

Başkan Manavoğlu, “Öncelikle kurban kesilirken hayvana stres yaptırmamak, canını acıtmadan kesimi yapmak çok önemli. Bunun ardından hayvanın iç organlarını temizlerken mide, bağırsak gibi sakatatlara değen bıçak ile kas grubuna – yani yediğimiz etlere – değen bıçağın aynı olmaması büyük önem arz ediyor. Bu konuda vatandaşların hem sağlık açısından hem de lezzet açısından dikkatli davranması gerekiyor” dedi.

SOĞUTMA İŞLEMİ NASIL YAPILMALI?

Başkan Manavoğlu, kurbanın derisi yüzülüp temizlendikten sonra etlerin saklanması gereken koşullar hakkında, “Etler güneş görmeyen ve serin bir yerde muhafaza edilmeli. Evin içine alıp, uygunsa ortamda klimayı da açmak en sağlıklı yollardan biridir. Hayvanın etinin oda sıcaklığında soğuması, hem parçalama aşamasında büyük kolaylık sağlar hem de bozulmaması için gerekli bir işlem olarak elzemdir” diye konuştu.

EN İYİSİNİ KASAPLAR YAPAR

Etlerin soğutulup parçalanması aşamasında en sağlıklı yolun kasaplara vermek olduğunu ifade eden Başkan Manavoğlu, “Aslında bu işin en güzel çözümü, eti karkas şeklinde kasaplara bırakmaktır. Kasaplarda etler, büyük soğuk hava depolarında bir gün boyunca soğumaya bırakıldıktan sonra uygun şekilde kesim ve parçalama işlemi yapılıyor. Kasaplarda +4 derecede, 1 gün boyunca kasın ete dönüşüm süreci sağlıklı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bunu çoğu kasap cüzi bir ücret karşılığında yapıyor” diye konuştu.

EVDE ET MUHAFAZASI NASIL YAPILIR?

Herkesin eti kasaba verebilme durumu olmadığını ifade eden Başkan Manavoğlu, işlemi evde yapmak isteyenlere de önerilerde bulundu. Manavoğlu, “Evde yapanlar, klima önünde etlerini soğumaya bırakıp bu süreci yerine getirebilirler. Etler soğurken poşet içinde bekletilmemeli, doğrudan güneş ışığı alan yerlere konmamalıdır. Soğuma işleminin ardından etleri doğradıktan sonra dolaba koyarken, poşetleri üst üste koymamaya özen göstermek gerekiyor. Dolabın içindeki soğuk hava sirkülasyonunun etin her bölgesine temas etmesi gerekir. Aksi takdirde soğuk havanın ulaşamadığı etler bozulabilir” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER