Kurban Bayramı geldi çattı. Yarın milyonlarca Müslüman kurban ibadetini yerine getirecek. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kurban keserken nelere dikkat edilmesi gerektiğini Ekspres’e anlattı.
EN ÖNEMLİ NOKTA HİJYEN
Başkan Manavoğlu, “Çok sayıda Müslüman, yarından başlayarak önümüzdeki 3 gün boyunca kurban ibadetini yerine getirecek. Kurban kesimi noktasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu temizliktir. Öncelikle hijyen çok önemlidir. Tabii ki çok steril, aşırı temiz ortamlar olmasını bekleyemeyiz ama belli bir altyapıya ve sisteme sahip yerlerde kesimlerin yapılması, kesim tekniklerinin ve şartlarının belli olduğu yerlerin tercih edilmesi gerekiyor” dedi.
UZMAN KİŞİLERE KESTİRİN
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kesim işleminin uzman kişiler tarafından yapılmasının büyük önem arz ettiğini ifade ederek, “Kurban kesiminde hayvanı kesme işleminin uzman kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Aksi takdirde kurbanın dini açıdan geçerliliği de sıkıntıya düşebilir. Bunun yanında unutulmamalı ki, belediyelerin ve ilgili yasal otoritelerin izin verdiği yerlerde kurban kesim işleminin yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.
ÖLÜM STRESİNE DİKKAT
Başkan Manavoğlu, “Hayvanın canını alırken ‘ölüm stresine’ dikkat etmek gerekiyor. Rigor mortis veya ‘ölüm sertliği’ dediğimiz durum, kaslardaki biyokimyasal bir değişiklikten kaynaklanan ve uzuvları katılaştıran bir ölüm belirtisidir. Bunun olmaması gerekir. O yüzden hayvanı keserken canını acıtmamak ve strese sokmamak gerekiyor. Çünkü hayvan strese girdiğinde ölüm sertliğinin oluşması ihtimal dahilindedir” diye konuştu.
O BIÇAK ETE DEĞMEMELİ
Ali Manavoğlu, “Burada önemli bir nokta da şu ki, kurbanı kestikten sonra iç organlarını temizlediğimiz bıçağın, yani sakatatlara değen bıçağın, kas grubuna yani yediğimiz et kısmına değmemesine büyük önem vermemiz gerekiyor” diyerek kesim sonrasında yapılan büyük bir hataya da dikkat çekti.
ETİ NASIL DİNLENDİRMELİYİZ?
Başkan Manavoğlu son olarak, kesimden sonra etlerin nasıl muhafaza edileceği hakkında da bilgiler verdi. Manavoğlu sözlerini, “Kurbanı kesip içini temizledikten sonra kurban etini bir an önce serin ve güneş görmeyen bir ortama taşımamız gerekir. Zaten Antalya’da havalar sıcak. Serin ortamda etlerin soğumaya bırakılmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Mümkünse bulunan ortamda klima da açılabilir. Aksi takdirde etler hızlı şekilde bozulabilir. Etler soğuduktan sonra, kasap marifetiyle ya da imkânı olanların kendilerinin işlemesiyle parçalanan etler buzluklara kaldırılabilir” ifadeleri ile tamamladı.