Küresel ısınma, sıcaklıkları artırmaya devam ediyor. Her yıl bir önceki yıldan daha sıcak olan dünyamızda, ısınan hava ve mevsimlerdeki değişkenlikler hiç şüphesiz en çok su kaynaklarını etkiliyor. Küresel ısınma sebebiyle yer altı suları da büyük ölçüde çekilmiş durumda.

Antalya gibi içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü yer altından sağlayan bir şehir için bu oldukça büyük bir problem. Zira daha önceleri yeryüzüne çok daha yakın noktalarda ulaşılabilen su, artık çok daha derinlerde konuşlanıyor. Konu ile alakalı konuşan ASAT Genel Müdürlüğü Etüt ve Plan Dairesi Başkanı Levent Hansu, yer altı sularının çekilmesinden dolayı suya ulaşmanın çok daha maliyetli olduğunu söyledi.

SU ARTIK ÇOK DAHA DERİNLERDE
Levent Hansu, “Eskiden 50 metre derine inildiğinde ulaştığımız su, artık çok daha derinlerde yer alıyor. Daha önce 50 ile 100 metrede bulup insanların kullanımına sunduğumuz su için, şimdilerde yer yer 300 metreye kadar inmek zorunda kalıyoruz. Suyu çıkarmak için kullandığımız pompalar 300 metre toprağın altına inince, bunun çok ciddi bir enerji maliyeti oluyor. Yani neredeyse 5-6 kat daha uzun yol kat ediyoruz eskiye göre. Bu da çok aşırı bir enerji maliyeti demek. Bu maliyet de ister istemez vatandaşa yansıyor. Bir bakıma, küresel ısınmanın en masum etkilerinden birisinin cebimize yansıdığını söyleyebiliriz” dedi.

KIRKGÖZ KARARI DOĞRUYDU
Antalya’nın yer üstü su kaynaklarından olan Kırkgöz’ün vatandaşların ziyaretine kapatılmasının doğru bir karar olduğunu yineleyen Levent Hansu, “Antalya’nın çok değerli yer üstü su kaynakları var. Bu kaynakları korumalı ve gözümüz gibi bakmalıyız. Buna zorunluyuz. Bu bağlamda Kırkgöz su kaynağını ziyarete kapattık. Bu sebeple çok eleştiri aldık. Ancak o su kaynağında çok fazla atık vardı. Buradan çıkan su, insanlarımızın içme suyu olarak kullandığı sudur. Bunu düşününce buna izin vermemiz mümkün olamazdı. Bu kirliliği önlemek için kapatmak zorunda kaldık. Şimdi çok daha temiz bir su kaynağımız var” diye konuştu.

SU KAYNAKLARININ YANINDA OLMAZ
Su kaynaklarının temiz olmasının hayati önem arz ettiğini ifade eden Hansu, “Alanya bölgesinde de su kaynaklarımızın kenarına gözlemeciler, kahvaltıcılar gibi mekanlar inşa edilmişti. O yapıları da Alanya Belediyesi ile birlikte yıktık. Su kaynaklarının temiz olması elzem. Bunun dışındaki durumları kabul edemeyiz. İnsanlar tabii ki güzel manzaraları ister, oralarda vakit geçirmek ister, bu olabilir ama su kaynaklarının yanında bunu kabul edemeyiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER