Binlerce öğrencinin eğitim hayatının dönüm noktalarından olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için son düzlüğe girilmişken sınav stresi de her zamankinden daha yoğun bir hal aldı. Öğrencilerin ve velilerin en çok zorlandığı bu dönemde Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Yüsra Özkan Gürçay, öğrenic ve veliler için önemli açıklamalarda bulundu. Velilere seslenen Gürçay, özellikle sınavın yaklaştığı bu son günlerde çocuklara kaygı değil, sakinlik aşılamanın büyük önem taşıdığını söyledi. “Sonuç odaklı değil, çaba odaklı bir yaklaşım benimseyin” diyen Gürçay, ebeveynlerin farkında olmadan baskı oluşturabilecek cümlelerden kaçınması gerektiğini vurguladı. Öğrenci Üzerindenki baskının azaltılması gerektiğini söyleyen Gürçay, “‘Şu okulu kazanmalısın’ gibi ifadeler, öğrencinin yükünü ağırlaştırır. Bunun yerine, ‘Ne kadar çok çalıştığını görüyorum, sana güveniyorum’ gibi destekleyici cümleler kurun” uyarısında bulundu.
DUYGULARINI İFADE ETMESİNE İZİN VERİN
Sınav sürecinde çocukların korku, endişe ve yetersizlik duygularını dile getirmesinin doğal olduğunu belirten Gürçay, bu ifadelerin bastırılmaması gerektiğini söyledi. “‘Ya kazanamazsam?’ gibi cümleler duyduğunuzda onları susturmak yerine anlamaya çalışın. Bu duygular geçicidir. Onlara ‘Seni anlıyorum, bu duygunun geçeceğini biliyorum’ diyerek destek olun” dedi. Özellikle bu dönemde çocukların başka öğrencilerle kıyaslanmasının ciddi özgüven zedelenmesine yol açabileceğini vurgulayan Gürçay, “Her öğrencinin süreci kendine özgüdür. Kıyaslama yapmak, sadece motivasyonu kırar” diyerek aileleri uyardı.
RUTİN BOZULMASIN, BEDEN YORULMASIN
Son haftalarda günlük rutinin korunması gerektiğini söyleyen Gürçay, uyku düzeni, dengeli beslenme ve hafif tekrarların zihinsel dayanıklılık için önem taşıdığını ifade etti. Uzun saatler masa başında geçirilen zamanın fiziksel stres yarattığını hatırlatan Gürçay, kısa yürüyüşlerin bu stresi azaltmak için etkili olabileceğini belirtti. Sınav kaygısını kontrol altına almak için nefes egzersizleri ve olumlu düşünce alışkanlıklarının işe yaradığını belirten Gürçay, “4 saniye nefes al, 7 saniye tut, 8 saniyede ver” kuralıyla yapılacak nefes tekniklerinin öğrenciyi sakinleştirdiğini aktardı. Ayrıca öğrencilerin “Ya yapamazsam?” yerine “Elimden gelenin en iyisini yapacağım” gibi olumlu iç konuşmalarla kendilerini motive etmeleri gerektiğini söyledi.
SOSYAL MEDYA VE ÇEVRESEL STRES KAYNAKLARINA SINIR KOYUN
Sosyal medyanın bu süreçte kıyaslamaları ve stres düzeyini artırabileceğini hatırlatan Gürçay, sınavla ilgili konuşmalara maruz kalmanın da öğrenci üzerinde baskı yaratabileceğini belirterek, “Sürekli kaç net yaptın, nasıl gidiyor gibi sorular öğrenciyi gerer. Bu yüzden sosyal medyaya ve bazı sosyal çevrelere sınır koymak zihinsel sağlığı korumak adına faydalı olacaktır” dedi.
‘SINAV GEÇER, YAKLAŞIMINIZ KALIR’
LGS’nin sadece bir sınav olduğunu ancak öğrencinin ruh sağlığının ömür boyu onunla kalacağını hatırlatan Yüsra Özkan Gürçay, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu süreçte sergileyeceğiniz anlayış, sadece bugünü değil, çocuğunuzun geleceğini de etkiler. Onlara güven verin, yanında olun. Çünkü bu sadece bir sınav; ama yaklaşımınız onların hayata bakışını şekillendirecek”.