Geçtiğimiz günlerde Alanya’da belediye ekiplerinin incelemeleriyle ortaya çıkan ruhsatsız bir şalgam atölyesindeki skandal görüntüler gündemdeki yerini koruyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, hem bu görüntülere hem genel gıda güvenliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Manavoğlu, “Bu tarz işletmelerin çoğu ancak bir şikâyet ya da zehirlenme vakası sonrası gün yüzüne çıkıyor” dedi.
‘SADECE KAYITLI İŞLETMELER DENETLENİYOR’
Manavoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sadece kayıtlı ve onaylı işletmeleri rutin olarak denetlediğini belirterek, “Merdiven altı işletmelerin sayısı bilinmiyor. Belediyeler de yeterince denetim yapmıyor. Bu işletmeler halk sağlığı açısından ciddi risk taşıyor” ifadelerini kullandı. Alanya’da kaçak üretim yapan şalgam tesisine ait görüntüler ve benzerlerinin sıklıkla gündeme geldiğini belirten Manavoğlu, “Bu olay sadece bir örnek. Antalya Otogarı’nda poşet içinde taşınan ciğerler, soğuk zincire uymayan yengeçler... Bunlar, denetimsizliğin sonuçları” dedi.
TÜKETİCİYE ÇAĞRI: RUHSATI VE KAYIT BELGESİNİ SORUN
Vatandaşların da bu süreçte sorumluluğu olduğunu hatırlatan Manavoğlu, “Bir işletmeye girdiğinizde gözle görülür biçimde ruhsat ve kayıt belgeleri asılı değilse mutlaka sorun. Gösteremiyorlarsa orada yasal olmayan bir durum olabilir” dedi. Gıda üretiminde çalışanların hijyen eğitimi alması gerektiğini belirten Manavoğlu, “Gıda mühendisleri bu eğitimlerde görev almalı. Önüne gelen işletme açmamalı” dedi.