ANTALYA'DA oğlu özel okula giden bir veli, kitap farkı ücretini ödemeyi reddedip Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulundu. Karara itiraz eden özel okul yönetimi ise davayı kaybetti. Verilen kararın emsal karar niteliğinde olduğu belirtildi. Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz de özel okullardaki fahiş fiyatlara değindi. Gündüz, “Özel okullar; yemek ücretleri,  kıyafet zorlamaları, kayıtlarda hukuksuzluk sözleşme dayatmaları, çocukların derse alınmamaları, ek ücretler ve mahkeme kararlarını kabul etmemek gibi bir derebeylik ilkesi içerisinde hareket etmektedirler” dedi.

neset-gunduz

‘VELİLERİ SÜRÜNDÜRMEYECEKSİN’

Özel okulların mahkeme kararına rağmen durmadığını, bildiklerini okuduklarını söyleyen Gündüz, tüketicileri bilinçli olmaya davet etti. Gündüz, “Eğer özel okullarda kural ihlali varsa velinin şikâyeti resmen dikkate alınarak soruşturma açılmalıdır. Veliler, mahkeme mahkeme süründürülmemelidir. Tek tek mücadele etmemelidir. Eğer bir kural ihlali varsa İl Eğitim Müdürlükleri’nin bu konuda kesin yetkiye sahip olarak o okulla ilgili takibi rahatlıkla yapabilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

‘ÖZEL OKULLAR SOSYAL ETKİNLİK ÜCRETİ İSTEYEMEZ’

Özel okulların velileri suistimal etmeye çalıştığını söyleyen Gündüz, “Velilerimiz korkmasın, biz tüketici derneği olarak onlara yol göstereceğiz. Özel okullar, sosyal etkinlik adı altında velilerimizden para toplamaktadır. Öğretim programlarının yanında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile bu kapsamdaki diğer etkinlikler sosyal etkinlik olarak kabul edilir. Yönetmeliğe göre, gelen, gider diye bir ifade yoktur. Yönetmelikte okulların alabileceği ücretler; eğitim ücreti ve onun dışında ek hizmetler olarak yemek, kırtasiye, servis gibi giderler tanımlanıyor” diye konuştu.

‘VELİLER TALEP ETMEDİKÇE ZORLANAMAZ’

Özel okullardaki yemek ücreti konusunu da es geçmeyen Gündüz, “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 53’üncü madde açık ve net olarak yemek bedelinin zorunlu olmayacağını belirtiyor. Velilerimiz yemek almak zorunda değildir. Kitap, yemek, eğitim vesaire gibi hizmetlerden ancak veli talep ederse yararlanabilir. Veli talep etmezse bu tarz hizmetlerin kullanılması için veli zorlanamaz” dedi.

‘YÜZDE 65’İN ÜZERİNDEN ZAM YAPILAMAZ’

Özel okulların zam oranına değinen Gündüz, “2023-2024 Eğitim Öğretim yılında yapılacak zam oranı belli olmuştur. Özel okullar yüzde 65'e kadar zam yapabilecek. Özel okullara bu oran dışında zam yapılamaz. Ayrıca, ilgili yönetmelik maddesinde de açıkça belirtildiği üzere öğrenci tarafından kayıt iptalinin yapılması halinde özel eğitim kurumunun öğrenci tarafından ödenen kayıt ücretinden yüzde 10'luk kesinti yapılabileceği açıkça düzenlenmiştir. Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde 10’u ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısım iade edilir. Öğrenim süresi içinde belirlenen sözleşme bedeli, tamamı nakit ya da taksit olarak ödenmektedir. Taksitli hizmet alım sözleşmelerinde cayma hakkı, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 7 gündür” açıklamasını yaptı. 

‘VELİLER OKULLARA TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR’         

Özel okullarla ilgili şikâyetlerin İlçe ile İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne yapılabileceğini söyleyen Gündüz, “Bakanlık, yaptırımları da yönetmeliğe ekleyerek gösterirse bu okullar bunu yapamaz. Velilerimiz,  hakem heyeti veya tüketici mahkemesinden lehine aldığı kararı hiçbir harç ödemeden borçlar kanununa göre yani 6098’e göre maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz” dedi. 

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER