Tüketim toplumuyuz. Sanayi devrimi sonrası özellikle teknoloji ile dünyamıza giren ürünlerin fazlalığı tüketiminde fazlalığı anlamına gelmişti. Kapitalist sistemin öngördüğü 'daha' kavramı etkisi altına aldığı bütün toplumları 'tüketici' olmaya zorluyordu. 1960 sonrası tepki olarak ortaya çıkan 'Yoksul Sanat' hızlı tüketime tepki idi ve kapitalist sistemin değerleri yok etmesini konu almaktaydı. Tüketim toplumunda alınır alınmaz atık haline dönüşen nesneler altında insanların daha çok ezildiğini ifade etmekteydi. İdeolojik unsurlarla ortaya çıkan Yoksul Sanat ürünleri, kısa zamanda yeni ve içerik olarak felsefe temelli olması sebebi ile pazarını da buldu ve satılmaya başladı. Sanatın saf olan haline, geri dönüşünü, sanatçının muhalefet tavrını sergilemek amaçlı olan ve kapitalist sisteme tepki olarak doğan akım, kapitalist sistemin etkin elemanlarından biri olmuştu.
Michelangelo Pistoletto tarafından 1967 yılında yapılan Paçavraların Venüs'ü (Venus of the Rags) adlı çalışma klasik Venüs heykeli ve paçavralardan oluşmaktaydı. Yüksek sanat olarak ifade edilen Venüs, bir yandan değerli olma durumunu, diğer yönden bahçe süslemelerinde kullanılması sebebi ile sıradan olmasını simgelemekteydi. Tüketim toplumunu ifade eden parça kumaşlar eski ile yeninin buluşmasıydı. Venüs'ün yönü paçavralara dönüktür ve artık erotik görüntüsünü paçavra yığınıyla kapatabilecektir. Ancak yığın, altta yatan gerçekleri örttü. Bu gerçekler dışlanmışlık, yozlaşma, baskı, kadınlar, mahkumlar, kargaşa ve kapitalizmdir. Zengin sanatsal miras tüketim toplumunda sıradanlaşırken, hızlı tüketimin sanatı ve insanları değersizleştirdiğini ifade etmekteydi.
Diğer yandan bugün geri dönüşüm veya atık malzeme olarak ifade edilen materyallerle yapılan heykellerin yapım amacı; formun sabit kalarak mermer ya da ahşap yerine farklı bir malzemeden yapılmış olması anlamını taşıyor. Atık malzemelerden yapılan eserlerde önceliğin felsefe yerine form olması yoksul sanat anlayışından uzaklaşılan mesafenin de göstergesidir. Geri dönüşüm malzemesinin kullanılması hemen hemen bütün dünyada görülüyor. Kimi sanatçılar kolay bulduğu ucuz malzeme olduğu için, kimi sürdürülebilirlik ilkesi ile kimi malzemenin dinamik yapısını sevdiği için geri dönüşüm malzemesini kullandığını ifade ediyor. Kültürün fotokopi ile çoğaltılması gibi birbirinin benzeri yapıtlar her şeye rağmen hayranlık uyandırmaya devam ediyor.