ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Seçime sayılı günler kala siyasi parti adayları da sokak hayvanları için farklı projeleriyle ön plana çıkıyor. Adayların projelerinin çözüm için yetersiz ve eksik kaldığına dikkat çeken uzmanlar, projelerin tek başına yeterli olmayacağına ve muhakkak veteriner hekimlerinde projeler içinde yer alması gerektiğine işaret ediyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalar her geçen gün farklı bir boyut kazanırken Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, çözüm için kamunun insan gücü ve kaynak sorununa dikkat çekerek, “Eğer bu sorun çözülmek isteniyorsa kamu ve özel sektör iş birliği içinde çözülebilir” dedi.

Başkan Karabayoğlu34

HEKİMSİZ ÇÖZÜM OLMAZ
“Sokak hayvanlarıyla ilgili vaat edilen projeleri incelediğimizde yetersiz ve birçok yerde eksik kaldığını görebiliyoruz” diye konuşan Başkan Karabayoğlu, siyasilerin sorunun büyüklüğünün tam olarak farkında olmadıklarını söyledi. Gerçekçi bir çözüm isteniyorsa muhakkak veteriner hekimlerde projelerin içinde yer alması gerektiğini vurgulayan Karabayoğlu, “Veteriner Hekimler Odası olarak biz her platformda bunu dile getiriyoruz. Bu konu yalnızca sokak hayvanlarının sağlığını ve sorununu değil aynı zamanda toplumsal bir konu haline gelmiştir. Eğer kalıcı olarak çözülmek isteniyorsa bunun yolu uzmanlarla birlikte hareket etmekten geçiyor. Kamuda çalışan veteriner hekim sayısı hala yetersiz olmasının yanı sıra bazı barınaklarda hekim dahi yok. Toplumun hassasiyetlerini de göz önüne alarak, insani ve vicdani bir şekilde bu sorunun çözüm yolu kamu ve özel sektör işbirliğinden geçiyor. Bunun dışında atılacak adımlar sorunun çözümüne katkı vermeyeceği gibi aksine katlanarak artmasına neden olacaktır” dedi.

Foto2345654

SAHİPLENDİRİLME TEŞVİK EDİLMELİ

Yerel yönetimlerin il çapında büyük bir kısırlaştırma operasyonu başlatması gerektiğini belirten Başkan Karabayoğlu, barınakları işaret ederek, “Yeterli sayıda veteriner hekimin olduğu, altyapısı uygun, eleman sayısı yeterli olan kliniklerde kısırlaştırma yapılarak bu sorun kısa süre de çözülebilir. Kamudaki şu anki mevcut durum buna çok uygun ve yeterli değil. Konuyla ilgili oda olarak biz her seferinde gerekli proje ve önerilerimizi sunduk. Bu süreçte yalnızca en önemli faktörlerden biri de halkında bu süreç içine dahil edilerek sahiplendirilme noktasında teşvik edilmesi gerekiyor. Bu noktada bazı vaatlere baktığımızda daha çok sahipli hayvanlara ücretsiz ya da indirimli hizmetlerin ön plana çıkması çokta makul ve mantıklı değil. Öncelikli konu sokak hayvanları kısırlaştırılması ve bunların sahiplendirilmesi olmalıdır” dedi.

KAMU VE ÖZEL İŞ BİRLİĞİ

Başkan Karabayoğlu “Sokak hayvanlarının toplanarak belirli bölgelerde yüzlerce dönüm arazi üzerinde hayvanlara ayrı ve özel bir yer alan yapılarak buralarda bakılması gibi projelerde var. Bu çok ciddi bir yatırım gerektirmesinin yanı sıra binlerce hayvanların sağlığı içinde kesinlikle yanlış olacaktır. Burada başlayarak bir salgın hastalığın binlerce hayvanın ölümüne de sebep olacağı gibi, hayvanların bu alan içinde sıkıştırılması aynı zamanda birbirlerini parçalaması anlamına da geliyor. Diğer bir sorun ise böylesine büyük bir alanda bakım ve besleme de sorunu da beraberinde gelecektir. Buraya ayrılacak kaynağın çok daha azıyla özel sektörle yapılacak işbirliğiyle bu sorunların üstesinden gelinebilir. Antalya, hekim sayısı ve klinik açısından Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Antalya’da serbest çalışan kliniklerde muhakkak kısırlaştırma sürecine dahil edilmelidir ki ancak o zaman bir çözüm sürecinden bahsetmek mümkün olabilsin. Oda olarak biz önerilerimizi daha önce de sunduk ve bu süreç için elimizden hangi destek geliyorsa vermeye hazır olduğumuzu da belirttik. Bugün gelinen nokta da, kamudaki insan kaynağının sınırlı olması özel-kamu işbirliğinin aslında bir mecburiyet olduğunu tekrar göstermiştir” şeklinde konuştu.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ