Son yıllarda Türkiye’nin ana gündem maddelerinden olan sokak hayvanı sorunu geçtiğimiz günlerde Konya’da 12 yaşındaki bir kız çocuğunu köpek saldırısı sonrasında hayatını kaybetmesi ile yeniden tartışılmaya başladı. Konu ile alakalı Ekspres’e açıklamalarda bulunan diyen Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu sorunun sebebini ve çözüm önerisini paylaştı. 

SADECE KONYAALTI’DA 10 BİN BAŞIBOŞ HAYVAN VAR 
Başkan Karabayoğlu şehirlerdeki başıboş hayvanların kayıt altına alınmamış hayvanlar olduğunu söyleyerek, “Şehirlerdeki sokak hayvanlarının kesin sayısı bilinmiyor. Zaten bu canlılar kayıt altına alınmamış hayvanlar. Üstelik gezgin hayvanlar. Yani sürekli olarak geziyorlar. Köylerden kentlere, şehirlerden başka şehirlere seyahat ediyorlar. Ancak şunu söyleyebilirim sadece Konyaaltı bölgesinde 10 bin civarında başıboş hayvan olduğu söyleniyor” ifadelerini kullandı. 

TÜM TÜRKİYE’DE OLAN BİR SORUN 
“Sokak hayvanı sorununa maalesef yıllardır çözüm bulunamıyor” diyen Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, “Yerel yönetimler bu işe daha fazla ilgi göstermeli. Antalya'da Büyükşehir Belediyesi dışında doğru düzgün barınağı ve sokak hayvanları konusunda çalışması olan belediye yok gibi duruyor. Bu sadece Antalya bölgesinde değil tüm Türkiye'de mevcut bir sorun” diye konuştu. 

'YANLIŞ YOLLARA BAŞVURUYORLAR' 
Belediyelerin sorunu yanlış yollarla çözmeye çalıştığına vurgu yapan Başkan Karabayoğlu, “Belediyeler yakındaki başka ilçe belediyesi sınırlarına hayvanları Bırakmak gibi yan yollara başvuruyorlar. Bunlar kesinlikle çözüm değildir. Çünkü bu canlılar bırakıldığı yerde durmazlar. Bu noktada şunu unutmamalıyız ki suçlular hayvanlar değil suçlular hayvanların bu şekilde kontrolsüz olarak üremesini ve sayıların artmasına sebep olan bizleriz” dedi.

KUDUZA KARŞI ÇOK HASSASIZ 
Türkiye’de sokak hayvanlarından bulaşması en çok korkulan hastalık olan kuduza karşı aşırı bir hassasiyet olduğunu söyleyen bakan Murat Karabayoğlu, “En tehlikeli sokak hayvanı hastalığı kuduzdur. Ancak insanımızda kuduza karşı tabiri caizse aşırı bir duyarlılık var. Son yıllarda hastanelere kuduz aşısı olmak için gelenlerin sayısında çok yüksek miktarda artış yaşandığını görüyoruz. Bu sokak hayvanları ile orantılı da olabilir. Bunun yanında, kuduz olan kişi sayısı da bir o kadar az. Yani bu duyarlılık kuduz olmasının önünde ciddi bir engel olarak gözüküyor. Bu da ülkemiz adına sevindirici bir gelişme” dedi.

'KATLİAMI ÖNGÖREN YASAYI KABUL ETMİYORUZ'
“Sokak hayvanları sorununu çözmek için çıkan kanun bizim açımızdan kabul edilemez bir kanundur” diyen Başkan Murat Karabayoğlu, “Toplu halde ötenazi yapılmasını öngören bir kanun olduğunu görüyoruz. Ancak kanunun izin verdiği veya talep ettiği eylem bir ötenazi değil. Ötenazi, hayvanın iyileşme ihtimali yok ise ve çok ciddi ıstırap çekiyor ise, söz konusu hayvanın acısız ve ağrısız şekilde hayatına son verilmesi anlamına geliyor. Ancak kanunda sağlıklı veya sağlıksız bütün sokak hayvanlarının toplanıp belli bir yerde katledilmesi öneriliyor.  Bu kesinlikle kabul edilebileceğimiz bir şey değil” diye konuştu. 

ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMA 
Sokak hayvanı sorununa çözüm önerisini de sunan Başkan Murat Karabayoğlu, “Özellikle kırsalda yaşayan hayvanların ciddi bir kısırlaştırma kampanyasına tabi tutulması gerekiyor. Çünkü başıboş sokak hayvanlarının yüzde 80'i kırsallardan kentlere geliyor. Bu kısırlaştırma kampanyası sonrasında hayvanları belli bölgelere bırakmak çözüm olabilir. Çünkü kısırlaşan hayvan zaten çok agresif olmayacaktır. Bunun yanında şunu da belirtmek isterim ki, hayvanları alıp, kısırlaştırmadan başka bir bölgeye götürmek sokak hayvanına sorununa çözüm olmaz. Çünkü o hayvanların boşalttığı bölgeyi ya başka hayvanlar dolduracaklardır ya da oradan alınan hayvanlar geri geleceklerdir. Doğanın kanunu budur. Biz kısırlaştırmadan, kayıt altına alıp sayıları kontrol etmeden çözüm bulamayız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER