Dolandırıcılık yöntemleri o kadar çeşitlendi ki artık vatandaşlar bu yöntemleri fark etmekte zorlanıyor. Özellikle adliye, emniyet gibi devlet kurumlarından veya hukuk, güvenlik, devlet erkânı mensuplarından geldiği düşünülen mesajlarda vatandaşların dolandırılması daha kolay oluyor. Bunu fark eden kötü niyetli kişiler, masum insanların önce bilgilerini, sonra da paralarını çalmak niyetiyle dolandırıcılık yapmaya devam ediyor.

Vatandaşları ‘HGS borcunuz vardır’, ‘Maliyeye borcunuz var’ gibi mesajlarla dolandırmaya çalışan kişiler, şimdi de hukuk bürosundan gelmiş gibi gösterilen iletilerle masum insanları ağına düşürmeye çalışıyor. Öyle ki bazı kişilerin telefonlarına bir avukat ismiyle ya da bir hukuk bürosundan gönderilmiş gibi görünen mesajlar geliyor. Mesajlarda, dosyanın son günü olduğu belirtilerek, mağdur olmamak için linke tıklanması ya da mesajdaki telefon numarasının aranması isteniyor. Vatandaş telefon numarasını aradığında ya da mesajdaki linke tıkladığında, çeşitli yazılımlar aracılığıyla telefonundaki bilgiler karşı tarafa aktarılmış oluyor.



NASIL YAPIYORLAR?
Vatandaşların cep telefonuna sözde bir avukatın adıyla gönderilen mesajda, ‘Arabuluculuk dosyanızın son günüdür, hukuki bir sorun yaşamamak için linke tıklayın’, ‘İcra işlemlerinin başlatılmaması adına ödeme yapmak için gönderilen linke tıklayın’ gibi ifadeler yer alıyor. Linke tıklayan vatandaşlar, HGS işlemlerinin yapıldığı PTT’nin resmi sitesine benzer, dolandırıcıların kurduğu sahte bir siteye yönlendiriliyor. Bu taklit sitede, mesajı gönderilen kişinin adına düzenlenmiş borç miktarı yazıyor. Dolandırıcılar burada 300-400 TL gibi görece düşük tutarlar yazarak, vatandaşların icraya düşmemek adına sorgusuz sualsiz ödeme yapmasını hedefliyor.

Linke tıklanan bilgisayar ya da telefondaki tüm kritik bilgiler kötü niyetli kişilerin eline geçiyor. Bu bilgiler arasında e-Devlet şifresi, mobil bankacılık şifreleri gibi önemli veriler de bulunuyor.
Kritik bilgileri elde eden dolandırıcılar, mobil bankacılık uygulamaları üzerinden kendilerine para aktarabiliyor, e-Devlet üzerinden o kişi adına çeşitli işlemler gerçekleştirebiliyor.



Bu yöntemin haricinde, linke tıklandığı anda ya da verilen numara arandığı anda da telefondaki veriler karşı tarafa geçebiliyor.

DİKKATİN DAĞINIK OLDUĞU SAATLERİ SEÇİYORLAR
Söz konusu mesajların gönderiminde sabah erken, gece geç saatler ile özellikle mesai çıkış saatleri seçiliyor. Bu saatlerde vatandaşın algısının daha düşük olacağına inanan dolandırıcılar, özellikle bu zaman dilimlerinde mesaj gönderiyor.

“BÖYLE BİR ÇALIŞMA TARZI YOK”
Konu ile ilgili konuşan Avukat Selim Tunç, “Avukatlar, hukuk büroları ya da arabuluculuk hizmeti veren kişiler telefonlara mesaj göndererek, bu mesajlarda da ‘linke tıklayın’ gibi ifadeler kullanmaz. Böyle bir sistem yok. Telefonlarında bu tarz ifadeler içeren mesajlar gören kişilerin bu mesajlara itibar etmemesi gerekir. Mağdur olmamak için gelen mesajdaki linke tıklamayın ve mesajda telefon numarası varsa arama teşebbüsünde bulunmayın” dedi.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER