47 yıllık terzi Cafer Erdoğan, mesleği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Mesleğe  İstanbul’da konfeksiyon işiyle başladım. Şu an hem terzilik hem de konfeksiyon işine devam ediyorum. Terzi her işi yapmaz, bir işin ustası olur. Ben burada her türlü tamirden dikime kadar her işi yapıyorum” dedi.

TERZİLER ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR
Mesleğinin zorluklarına da değinen Erdoğan, “Yaptığımız işin fiyatını ne yazık ki yeterince alamıyoruz. Birçok yere göre uygun fiyatlar söylediğimiz halde, insanlar bunu fazla buluyor. Durumları ortada, fakirlik var. Artık insanlar poşetlerle terzi arıyor, ‘Kapıdan paça dikimi ne kadar?’ gibi sorular soruyor. Müşterilerimizin taleplerine göre özel tasarımlar da dikiyoruz” diye konuştu.

9Ebf49E7 Aae1 4A83 A9F9 1375Dfe9667F

TERZİLİKTE TEKNOLOJİK DEĞİŞİM
Terzilik mesleğine çırak olarak başladığını, şimdi ise usta olduğunu belirten Erdoğan, “Naylon kumaşların dikimi daha zor oluyor ama eski zanaatçılar makine ayarını yaparak bu kumaşların dikimini kolaylaştırabiliyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni makineler de ortaya çıkıyor. Eskiden manuel makineler varken, şimdi bilgisayara bağlanan makineler var. Bu makinelerde ekran üzerinden ne yapılacağına dair tüm bilgileri girip, dikim işlemini ona göre yapabiliyorsunuz” dedi.

TERZİLİK MESLEĞİNİN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Günümüzde mesleğin geleceği hakkında endişelerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “Eğitim sistemi değiştikten sonra, özellikle 4+4+4 düzenlemesiyle mesleğe erkek eleman bulmak oldukça zorlaştı. Eskiden, çocuklar okuma isteği göstermediğinde, onları çırak olarak birilerinin yanına verip mesleği öğretirlerdi. Artık öyle bir şey yok. Gençler, ekonomik sebeplerle bu meslekleri tercih etmiyorlar. Çalışmayan çok insan var. Aldıkları ücretlerle geçinemeyeceklerini bildikleri için bu mesleklerden uzak duruyorlar. Şu an, 60-70 yaşından küçük bir terzi bulmak neredeyse imkansız. Bizden sonra bu mesleği yapacak kimse kalmayacak. Yavaş yavaş meslek unutulup gidecek.”

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER