TÜKETİCİLER Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, trafikte sigortasız araçların yarattığı tehlikelere dikkat çekerek, “Zorunlu trafik sigortalarının fiyatları yüzde 300 arttı, ancak hala 7 milyon araç sigortasız dolaşıyor. Yani dört araçtan biri sigortasız.” dedi. Gündüz, sigortasız araçların yol açtığı mağduriyetlerin her geçen gün arttığını ifade ederek bu durumu ‘hukuksuzluk’ olarak nitelendirdi. Gündüz, devletin acil önlem alması gerektiğini söyledi
‘KARŞI TARAF ZARAR GÖRDÜĞÜNDE NE OLACAK?’
Gündüz, sigortasız araçların yarattığı tehlikeye dikkat çekerken zorunlu trafik sigortasının yasal olarak önemli olduğunu vurguladı. Gündüz, “Trafik sigortası, kaza anında karşı tarafa verilen zararı karşılamak zorunda ama sigortasız araçlar kazaya karıştığında, mağdur kişi zararını nasıl alacak? Karşı tarafın malı, mülkü ya da sigortası yoksa tüm zararı kusursuz taraf ödemek zorunda kalıyor. Bu çok acı bir şey, böyle bir adalet olamaz.”
‘GÜVENCE HESABI YALNIZCA BEDENİ ZARARLARI KARŞILIYOR’
Sigortasız araçların yarattığı mağduriyetleri gidermek için devreye giren Güvence Hesabı'nın yalnızca bedeni zararları karşılayabildiğini belirten Gündüz, “Bu sistem yetersiz. Güvence Hesabı sadece bedeni zararlar için geçerli ama aracın maddi hasarları? O hasarları kim karşılayacak? Tüketici, karşı tarafın malı, mülkü yoksa bütün zararı kendisi ödemek zorunda kalıyor. Bu gerçekten büyük bir adaletsizlik” dedi.
‘SİGORTA FİYATLARI CİDDİ BİR SORUN HALİNE GELDİ’
Trafik sigortası fiyatlarının hızla arttığını ve vatandaşların bu durumdan ciddi şekilde rahatsız olduğunu belirten Gündüz, “Zorunlu trafik sigortası fiyatları arttıkça, insanlar bu yükü taşımakta zorlanıyor. Devletin belirlediği taban fiyat var ama sigorta şirketleri bunun çok üstünde fiyatlar talep edebiliyor. Örnek olarak 4 bin TL olan bir aracın sigortası 19 bin, 20 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu kadar fahiş fiyatların önüne geçmek için denetim şart” ifadelerini kullandı.
‘SİGORTA ŞİRKETLERİ ARASINDAKİ FARKLAR DENETLENMELİ’
Aynı yaş ve modeldeki araçlar için sigorta şirketlerinin verdiği fiyatlar arasında yüzde 100’e varan farklar olabildiğine dikkat çeken Gündüz, “Devletin belirlediği taban fiyatları dikkate alarak sigorta şirketlerinin fiyatlarını denetlemesi gerekiyor. Rekabet Kurulu, bu konuda ciddi araştırmalar yapmalı, aksi takdirde vatandaşın mağduriyeti artacak” dedi.
‘OTOMATİK SİGORTA SİSTEMİ GETİRİLMELİ’
Sigorta bitiş tarihlerine yakın, otomatik sigortalanma sisteminin devreye girmesi gerektiğini belirten Gündüz şu ifadelere yer verdi: “Devlet, sigorta bitiş tarihine yakın, taban fiyat üzerinden otomatik olarak sigorta uygulamalı. Tüketiciye de bir süre tanınarak eğer işlem yapılmazsa araç tespit edilip bağlanmalı. Böylece sigortasız araçların yaratacağı riskler önlenebilir. Bu sorunlar hızla çözülmeli. Devletin hem sigorta fiyatları hem de sigortasız araçlar konusunda hızlı bir şekilde önlem alması gerekiyor.”