Son dönemde artan kredi kartı ve internet bankacılığı dolandırıcılıklarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Gündüz, dijital çağın gelişmesiyle birlikte dolandırıcıların da yeni yöntemler geliştirdiğini belirterek, "Tüketicilerimiz bilmedikleri linklere ya da gelen mesajlara tıklamasın. 'Hediye kazandınız', 'Hesabınıza şu kadar para gönderildi', 'Kargonuz geldi ama sizi bulamadık' gibi mesajlara kesinlikle itibar edilmemeli. Tanınmayan numaralardan gelen mesajlardaki bağlantılar açılmamalı ve herhangi bir dosya indirilmemeli" dedi.
MADDİ KAYIPLARA YOL AÇABİLİR
Bu tür dolandırıcılıkların büyük maddi kayıplara neden olabileceğini vurgulayan Gündüz, "Hazırlanan kötü amaçlı yazılımlar kişisel verileri ele geçiriyor. Bu sayede kredi kartları kullanılabiliyor, banka hesaplarındaki paralar çekilebiliyor, hatta kişilerin kimlik bilgileri kullanılarak kredi çekilebiliyor. Tüketiciler özellikle ilanlara ve reklamlara karşı duyarlı olmalı. Sosyal medyada veya farklı platformlarda 'şu kadar kişi şu kadar kazandı' gibi sahte içeriklerle karşılaşıldığında kesinlikle dikkatli olunmalı. Yapay zeka ile sahte videolar ve mesajlar üreterek siyasetçileri, sanatçıları bile dolandırıcılık amaçlı kullanıyorlar" ifadelerini kullandı.
BANKALAR VE OPERATÖRLER DE SORUMLU
Dolandırıcılıklara karşı bankaların ve telefon operatörlerinin de sorumluluk taşıdığını belirten Gündüz, "Yargıtay’ın bu konuda net kararları var. Bankalar ve operatörler, müşterilerini koruyacak güvenlik önlemlerini almakla yükümlü ama bir gece ansızın hesaplardan para çekildiğinde veya kişilerin bilgisi dışında kredi çekildiğinde, bankalar bunu kullanıcının hatası olarak göstererek sorumluluktan kaçmaya çalışabiliyor. Halbuki bankalar yazılımlarını güçlendirmeli ve güvenlik duvarlarını sağlamlaştırmalı" dedi.
EV KADINLARI HEDEFTE
Ev kadınlarını hedef alan dolandırıcılık yöntemlerine de değinen Gündüz, "Son dönemde 'Evde çalışarak para kazanın' gibi ilanlarla insanları kandırıyorlar. 'Mum yapımı', ‘Sabun paketleme’ gibi iş vaatleriyle kişilerin IBAN numaralarını alıyorlar ve bu bilgiler üzerinden borçlandırma yapabiliyorlar. Bu tür ilanlara karşı da çok dikkatli olunmalı" uyarısında bulundu.
DOLANDIRICILIĞA UĞRAYANLAR NE YAPMALI?
Gündüz, dolandırıcılığa maruz kalan tüketicilerin izleyebileceği hukuki yollar hakkında da bilgi vererek, "Eğer banka üzerinden bir dolandırıcılık gerçekleşmişse, mağdur kişi öncelikle bankaya başvurarak zararını talep etmeli. Eğer banka ödeme yapmazsa, miktara bağlı olarak tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurulmalı. Ayrıca Ticaret İl Müdürlüklerine de şikayette bulunulmalı. Eğer bir firma ya da şirket söz konusuysa, hukuki süreç burada da işletilmeli. Bunun yanı sıra savcılığa başvurularak nitelikli dolandırıcılık suçundan şikayetçi olunmalı. Hakem heyeti veya tüketici mahkemesinde dava kazanıldığı takdirde, tüketici 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında hiçbir harç ödemeden maddi ve manevi tazminat davası açabilir" şeklinde konuştu.