ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Kaş Çevre ve Kültür Koruma Derneği, Gökçeyazı Mahallesi’nde ruhsatı verilen mermer ocağına karşı sert tepki gösterdi. Dernek Başkanı Ahmet Murat Akoy, projenin sadece çevreyi değil, bölge halkının sağlığını, geçim kaynaklarını ve Kaş’ın tarihi dokusunu tehdit ettiğini belirtti.
ÇED’DEN ÇIKARTILDI
Kaş’ın Gökçeyazı Mahallesi İncir Ağacı mevkiinde yer alan 95,5 hektarlık orman ve tarım arazisine mermer ocağı ruhsatı verilmesi, yöre halkı ve çevre savunucularını ayağa kaldırdı. Ruhsatın ÇED sürecine takılmaması için yalnızca 24,5 hektarlık kısmı projeye dahil edilerek ‘ÇED gerekli değildir’ kararı çıkarıldı. Kaş Çevre ve Kültür Koruma Derneği, söz konusu uygulamanın bilerek yapılan bir hukuki oyuna dayandığını belirterek, kararın iptal edilmesini talep etti. Dernek Başkanı Ahmet Murat Akoy, mermer ocağının tarım, hayvancılık ve insan sağlığına vereceği zararlara dikkat çekerek, Kaş’ın doğası ve kültürel mirası için geri dönüşü olmayan kayıplar yaşanabileceği uyarısında bulundarak, “Yetkililere sesleniyoruz. Kaş, mermer ocağı istemiyor. Gökçeyazı mermer ocağı istemiyor” dedi. Akoy “Kaş, Gökçeyazı Mahallesi İncir Ağacı mevkiinde 95,5 hektar (1000 dönüm) orman ve tarım arazisi bulunduğu alana mermer ocağı ruhsatı verilmiştir. 25 hektar ve üzeri alanlara verilen ruhsatlar için ÇED zorunlu olduğundan, ÇED sürecini bypass etmek için, toplam arazi büyüklüğü 95,5 hektar olduğu halde 24,5 hektarı ÇED konusu edilerek Antalya Valiliği Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ‘ÇED Gerekli değildir’ kararı verilmiştir. Mermer ocağı faaliyete geçerse mahallelinin geçim kaynağı olan tarım, hayvancılık, ormancılık faaliyeti zarar görecektir. En önemlisi, Mermer ocağının faaliyette olduğu Belenli Mahallemizdeki gibi, oluşan tozlaşma sebebiyle insanımız sağlığını kaybedecektir” diye konuştu.
EN DEĞERLİ BÖLGE VURGUSU
“Kaş, Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biridir” diyen Akon, “Mermer Ocağı açılmak istenen alanın çevresi Likya Kültür Mirasına ait yüzlerce Arkeolojik alanla dolu bir açık hava müzesidir. Böyle bir tarihi zenginliği katma değeri olmayan mermer, taş için tahrip etmek Kaş’ın zenginliklerini anlamamak, bilmemektir. Buradan karar vericilere, yetkililere sesleniyoruz; köyümüzle hiçbir ilgisi olmayan bir kişi ya da bir firma zengin olacak diye tüm köylümüzün sağlığına, gelir kaynaklarına zarar verecek, yaşam alanlarını yok edecek mermer ocağının açılması kararını iptal edin. Halkımızın sağlıklı ve refah içinde yaşaması için, çocuklarımızın geleceği için ormanlarımıza, su kaynaklarımıza, tarım arazilerimize dokunmayın. Halkı kendinize düşman etmeyin. Halkın yüzüne bakamayacak duruma gelmeyin” dedi.