Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROED) Osman Ayık, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL'le birlikte dondurulan kamu personeli izinlerinin açılmasının beklenilen bir gelişme olduğunu belirtti. Ayık, “Bu konuda hükümetimize minnettarız. Çünkü uzun yıllardır iç pazarda yapmaya, geliştirmeye çalıştığımız bir çabanın sonucu olarak da bu sene yüzde 25 civarında ciddi bir artış sağlamıştık. Burada çok ciddi kamu personelinin katkısı vardı. 3 milyondan fazla kamu çalışanına Türkiye'de TÜROFED'in öncülüğünde en uygun şartlarda çok farklı bölgelerde farklı ürünleri sunarak tatil imkanı sağlamak istiyoruz" dedi.
FAHİŞ FİYAT UYGULANMAYACAK
İzin yasaklarının kalkmasıyla 100 binlerin üzerinde yeni rezervasyonların geleceğini beklediklerini açıklayan Ayık, “Çünkü darbe girişiminin hemen arkasından gelen yasaklarla birlikte yüzbinlerle ifade edilen sayılarda iptal ve ertelemeler almıştık. Şimdi Kurban Bayramını da içine alan uzun bir dönem var ve biz ciddi sayıda geri dönüş bekliyoruz. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık. Tüm kamu çalışanlarımız emin olabilir, her türlü garantiyi veriyoruz, hiçbir şekilde tereddüt edecekleri bir şeyle karşılaşmayacaklar. Fiyat olarak da çok soru alıyoruz ve hiçbir şekilde fahiş fiyat uygulanmayacak" dedi.
MORAL AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır ise kamu personelinin izinlerinin açılmasının çok önemli olduğunu aktardı. Çorabatır, “2016 Türk turizmi için çok olumsuzluklarla başlamıştı. Tam böyle Türk tatilcisinin Güney ve Ege bölgesine akın ettiği bir dönemde çok kötü bir darbe girişimiyle karşılaşmamızdan sonra Allah'ın izniyle bütün halkımız karşı cevap vererek gerekli tedbirler alındı. Tabi kamu izinlerinin kaldırılması da bu tedbirler çerçevesindeydi. Hem tatilci hem turizmciler anlayışla karşıladık. Bu hem tatilcinin moral kazanmasına hem bizim doluluklarımızı önemli oranda etkileyecektir. Tabi önümüzde bir de Kurban Bayramı var. Hükümetimize teşekkür etmek istiyoruz. 9 günlük tatil için anons da yapıldı. Bu da Akdeniz ve Ege'de doluluklarımıza destek sağlayacaktır. Birlik ve beraberliğe ihtiyacımızın çok olduğu bu dönemde sadece ekonomik olarak düşünmemeliyiz ve moral açısından da çok önemli" diye konuştu.
'İYİ HABERLERE İHTİYACIMIZ VAR'
Mardan Palace Hotel Genel Müdürü Çetin Pehlivan, kamu personelini izinlerinin açılması ve Kurban Bayramının 9 güne çıkartılmasının moral olarak iyi geldiğine işaret etti. Çetin Pehlivan, “Şu an iyi haberlere ihtiyacımız var. Ülkemizin geçirdiği dönemler itibariyle turizm en çok etkilenen sektörlerden biri. Aynı zamanda St. Petersburg'da sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya lideri sayın Putin'le görüşmesi var. Bizim umudumuz her zaman pozitif ve önümüzdeki yıllar, 2017 için iyi bir toparlanma yaşayacağı" dedi.
SENEYE 2.5 MİLYON RUS
Gelişmelerin sektöre çok olumlu etkileri olacağını belirten ICF Airport Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel ise şöyle dedi:
"Ramazan bayramında 9 gün tatil ilan edilmesinin olumlu etkisini görmüştük. Bu iç turizmi hareketlendirecektir şüphesiz. İç hat uçuşlarımıza baktığımızda geçen yıla oranla temmuz ayı sonunda yüzde 10 zaten artıdayız, büyümemiz var. Dış turizmin bu olumsuz seyrettiği dönemde bir parça nefes aldıracaktır. Ama tabi asıl beklentimiz dış turizmde ne olup ne olmayacağı. Ne yazık ki temmuz ayı sonunda 2.9 milyon kaybımız var ve 1.6 milyonu Ruslardan kaynaklanıyor. 500 bini Almanlardan. Bugün karar alınsa hayata geçirilmesi bir süre alacak. Önümüzdeki yıl Rus turizmine kaldığımız yerden devam edebiliriz ve o anlamda çok büyük önem taşıyor. Temmuz ayı sonu itibariyle tarifeli yaklaşık 50 bin Rus geldi. Bundan sonra da 150 bin tarifeli potansiyel var. Charterlarla 300 bin gelirse 450 binle kapatabiliriz. Önümüzdeki yıl charterların açılacağı ve herşeyin yoluna gireceğini varsayarsak en kötü ihtimalle 2.5 milyon Rus turist bekleyebiliriz."
DÜNYA KAMUOYUNDA POZİTİF ALGI YARATACAKTIR
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, kamu personeli izinlerinin kaldırılmasıyla bayram ve yaz tatiline yönelik iptaller yaşadıklarını, izninm açılmasıyla birlikte özellikle bayram rezervasyonları olmak üzere iç pazarda ciddi hareketlilik beklediklerini söyledi. Bu stresli ve sıkıntılı dönemin atlatılmasında izinlerin açılmasının hayatın normalleşmesi açısından da önemli olduğunu vurgulayan Kızıldağ, “Dünya kamuoyunda pozitif bir algı yaratacağını düşünüyorum. Çünkü birtakım terörist ataklardan sonra da Türkiye'de hemen o bölgelerin eski yaşam şekillerine döndürülmesi veya çok kısa sürede uçuşların tekrar sağlanması çok önemli mesajlardı. Darbe girişiminin ardından dikkat ederseniz ekonomik verilerde hiçbir gerilemenin olmaması, Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale etmesine bile gerek kalmaksızın Türk halkının bu görevi yerine getirmesi, borsanın hiç bir sıkıntı yaşamadan tekrar ve hatta yükselerek faaliyetlerini sürdürmesi çok önemli. Dünyadaki bütün ekonomik kurumların takip ettiği mesajlardır. Bu anlamda iyi yoldayız" dedi.
İZİNLERİN BAŞLAMASI BÜYÜK ARTI
Regnum Carya Hotel Genel Müdürü Geylan Dursunoğlu, kamudaki izinlerin yeniden başlamasının çok büyük bir artı olduğunu söyledi. Dursunoğlu, "Hakikaten büyük bir kesim iptal etmişti. Bununla beraber hızlı bir geri dönüşüm olacağını düşünüyoruz. Birçok kişi uçaklarından inmeden geri döndü. Turizme büyük canlılık getirecektir açıkçası. Fiyatlar kamu çalışanları için çok uygun. Bugün çok önemli bir gün. Herkes St. Petersburg'daki görüşmeler ve yapılacak açıklamalara bakıyor. Rusya'yla ilgili büyük bir gelişme olacağına eminim doğrusu da bu zaten. Geçen sene kasım ayında yaşanan olaydan sonra çok büyük kayıp yaşadı Türkiye. Sadece turizm otelcilik olarak bakmamak lazım, Türkiye'deki tüm otelciler etkilendi bundan. Şu anda ülkeyi yönetenler bu işin geri dönüşünü sağlayacak adımlar atıyor. Ümit ediyorum ki sonucu hepimiz açısından keyifli olacak" diye konuştu.
AKTOB'un Mardan Palace Hotel’de düzenlenen sektör sorunlarının ele alındığı toplantı, Vali Münir Karaloğlu ve sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rusya ile Türkiye arasında geçen kasım ayında başlayan ve neredeyse bakkallardan marketlerden bile satış yapmama notasına kadar gelen ilişkinin bugün sonlandırılacağını söyledi.
AVRUPA’YA MÜLTECİ ELEŞTİRİSİ
Avrupa ilişkilerinin ise inanılmaz bir anlaşılmazlık noktasına geldiğini dile getiren Hacısüleyman, “Belki anlaşılmazlık, belki anlamama, belki yanlış anlama noktasına geldi diyebiliriz. Türkiye’nin 3 milyona yakın insanı kendi topraklarında barındırması, onların hayatını kurtarması, ekmeğimizi yeri geldiğinde paylaştığımız 3 milyon insanı bağrımıza basmamız Avrupa’da hiç gündeme gelmezken, kendilerine gelen mültecilerin ve yeni hayat arayan insanlara karşı takınılan tutum bizim açımızdan da anlaşılmaz oldu. Belki Almanya’yı hariç tutarak bunu değerlendirebiliriz. Almanya 800 bin mülteci kabul etti ama diğer ülkeler 10 bin kişi bile almazken Türkiye’ye bir nebze katkı sözü bile söylemedi" dedi.
AVRUPA’YA DARBE GİRİŞİMİ ELEŞTİRİSİ
Darbe girişimi sonrasında Avrupa’nın tutumunda ‘Türkiye’yi anlamak istemiyorlar mı acaba’ sorusunu gündeme getirdiklerini belirten Hacısüleyman, şöyle dedi:
"Demokrasiden o kadar dem vuran, demokrasiyle yönetildiğini ifade eden ülkeler o halde niye demokrasiye sahip çıkmıyorlar Türkiye söz konusu olunca. Bu darbe girişimi tamamen Türkiye halkına, Türkiye’deki demokrasiye, Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir girişim. Ama herhalde umuyorlardı ki ‘bu girişim başarılı olsun ve kendilerinin daha rahat yönetebileceği veya işlerine karışabileceği bir ülke haline gelsin.’ Ama bu heves tümünün kursaklarında kaldı."
Turizmin ana özdeşinin insan olduğu için barış ve demokrasinin olmadığı ülkelerde turizmin çok zor olduğuna işaret eden Hacısüleyman, bu yıl Antalya’nın yüzde 45 kayıpla seneyi kapatacağını açıkladı. Bu yılki krizler nedeniyle tur operatörleriyle dayanışma yılı olmasını istediklerini de anlatan Hacısüleyman, sektörün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki ilginç önlemini anlattı. Hacısüleyman, “Hiçbirimiz bir şey kazanmayacağız belki ama sektörü ayakta tutmak için dayanışma içinde olalım istedik. Özellikle darbe girişiminden, 15 Temmuz'dan sonra sergiledikleri tavırdan dolayı tur operatörlerimize teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onlar sadece üç günlük bir düşünme payı verdiler rezervasyonlara ve 18 Temmuz'dan itibaren kesintisiz iptali yapamayacaklarını misafirlerine bildirdiler. Yani sadece 3 günlük bir hak tanıdılar. Bunu da bir dayanışma olarak görüyorum ve sergiledikleri tavırdan dolayı tur operatörü arkadaşlarımıza da hem yerli hem yabancı hepsine teşekkür etmek istiyorum" dedi.
ÇOK YOĞUN İKİ AY
2 aydır Antalya Valiliği görevini yürüttüğünü belirten Münir Karaloğlu ise “Şans mıdır, şanssızlık mıdır çok yoğun bir iki ayı hep beraber, Türkiye’yle beraber Antalya’da geçirmiş olduk. Bu iki ayda her geçen gün Antalya’yı daha çok sevdiğini ve güveninin arttığını belirten Karaloğlu, Antalya’nın, Türkiye’nin genel hedeflerine katkı koyacak en önemli şehirlerden biri olduğunu dile getirdi. Antalya’nın Türk turizmine katkısı açısından alınabilecek daha çok yol olduğuna işaret eden Karaloğlu, bugüne kadarki başarılar ve tecrübelerle bu sürecin ortak akılla yürütülmesi halinde Antalya’nın turizm ekonomisinde yapabileceği daha çok şey olduğunu dile getirdi.
‘BU KADAR KRİZİ BİR SENEYE TOPLAMAYA ÇALISANIZ BAŞARAMAZSINIZ’
Vali Karaloğlu, bu yıl Antalya’nın yaşadığı sorunlara da şöyle dikkat çekti:
“Planlasanız, üst üste bu kadar krizi bir seneye toplamaya çalışsanız herhalde başaramazsınız. Antalya’ya tayinim çıkınca sektörden tanıdıklarıma diyorum ki, ‘Ya Antalya’nın sefasını sürdünüz şimdi cefa döneminde biz Antalya’ya geliyoruz.’ Sıkıntılı bir il ama maalesef tam böyle bir krizi çözdük hadi yürüyelim diyecekken başka bir krizle karşılaştık. Belki bugüne kadar bu kadar çok krizin birleştiği bir yıl olmamıştır. Krizli yıllar oldu ama bu kadar büyük problemleri aynı senede yaşadığımız, çözmeye çalıştığımız bir yıl hiç yaşamadık. Ne yapalım bu da bir tecrübe diyeceğiz. Krizler iyi yönetilirse fırsata dönüşebilir. Kriz dönemleri aynı zamanda yapısal sorunları çözmek için de büyük fırsattır." (DHA)





