Antalya’nın dalış turizminin merkezlerinden biri olmasının en önemli sebeplerinden biri yaz-kış dalış yapmaya müsait bir havasının olmasıdır. Bunun yanında sahip olduğu muhteşem koylar, birçok antik kentin denizle bütünleşmesi ve zengin su altı yaşamının olması bu şehrimizi ön plana çıkaran diğer sebepler. İşte o su altı cennetini andıran dalış noktalarından bazıları…


1-    Sıçan Adası 

Antalya’nın batısında Büyük Liman’a birkaç kilometre uzaklıkta bulunan, bir piknik ve plaj alanı olan Topçam bölgesinin karşısında yer alan bu küçük ada, dalıcıların ilgisini çeken bir başka bölgedir. Sahile bakan batı yakası sığdır. Zemin genellikle ince kum ile kaplıdır. Sıçan Adası’nın en ilgi çekici bölümü kuzeydoğu yakasıdır. Kayalık dip yapısı 22 metreye kadar uzanarak dalıcılar için hoş bir görsellik sunmaktadır. Aynı zamanda doğusunda ufak bir mağaranın olması dalıcılar için güzel bir sürpriz yaratmaktadır. 


2-    Üç Adalar 


Tekirova açıklarında bulunan küçük adalardan oluşmuş bir dalış bölgesidir. Çok çeşitli derinliklere sahip olması, görüş netliği ve bir çok dalış merkezine olan yakınlığı sebebiyle Antalya’da oldukça popüler olan bir dalış noktasıdır.

3-    Fransız Sosyete Batığı 

Antalya'da "sosyete batığı" olarak adlandırılan 35 metre derinlikte bulunan 96 metre uzunluğundaki Saint Didier batığı, tek parça halinde olması ve içindeki askeri malzemeleriyle su altı turizminin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Dalış merkezleri denilince ilk akla gelen kentlerden turizm merkezi Antalya'da, Fransız gemisi Saint Didier batığı, "su altı kaşifleri"nin ilgi gösterdiği yerlerin başında bulunuyor.Halk arasında "sosyete batığı" olarak da adlandırılan 35 metre derinlikteki 96 metre uzunluğundaki Kaleiçi açıklarında bulunan Saint Didier batığı, tek parça halinde olması ve içindeki askeri malzemeleriyle dalış tutkunlarının uğrak yeri haline geldi.

4-    Falezler 

İki farklı güzellikte plajla sonlanır Antalya: Tercihi kum olanlar Lara’da güneşlenirken  kimileri ise güneşin altında ışıl-ışıl parlayan yamyassı olmuş çakıllarla dolu Konyaaltı Plajı’nı seçer. Sizi bekleyen ise her şekilde de yanılmamış olmanızın verdiği değerli hazdır.  Adeta birbirleriyle yarışırcasına bir rekabet ile sizleri ağırlayan her iki plaj da farklı tatlar sunar. Suyun üstünde muhteşem tatlar öneren bu iki plajın arasında kalan ve falez adı verilen kaya oluşumları ile kaplı bölge, dalış için çok elverişlidir. Kenti çevreleyen bu eşi benzeri olmayan falezlerin, Akdeniz’de sadece doğanın cömert davrandığı Antalya’da bulunduğunu da hemen ekleyelim.

5-    Suluin Mağarası

 

Finike ilçesinde bulunup içinde sarkıt ve dikitler bulunan tatlı su ile dolu bir mağaradır. Asya Kıtası’nın bilinen en derin mağarası olarak anılmaktadır. Bu doğa güzelliği dalışseverlerin mutlaka görmesi gereken bir nokta.

6-    Uçak Batığı 


II. Dünya Savaşı sırasında Kaş açıklarında düşen İtalyan savaş uçağı da bölgedeki ilginç dalış merkezlerinden birisidir. Uçak motorları haricinde bir bütün olarak su altındadır.  Kuşkusuz ki Kaş sadece Türkiye’de değil tüm Akdeniz kıyılarında sevilen dalış noktalarındandır.

7-    Uluburnu Antik Batığı 


Kaş ilçesinin 8.5 km güneydoğusunda bulunan ve M.Ö 14. YY’da kaybolduğu bilinen antik batıktır. Yaklaşık 15 metre boyunda sedir ağacından yapılmış eşsiz bir yük gemisidir. 

8-    Paris Batığı

 
Kemer’de Club Med açıklarında bulunan, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı topçuları tarafından vurularak batırılmış Fransız savaş gemisidir. Üzerinde hala savaştan kalma patlamamış top mermileri ve batırılma esnasında patlamış top mermileri görülmektedir. 
HABER/ BUSE ER 
 

Editör: Uğur Keskin