Asgari ücret geçtiğimiz yıl 27 Aralık günü belirlendiğinde 578 dolar ediyordu. O dönem dolar kuru 29.30 lira seviyelerinde seyrediyordu. Aradan geçen yaklaşık 10 ayda dolar kuru 34 lira bandına çıktı. Asgari ücrete enflasyonla mücadele kapsamında son yıllarda yapılan ara zam yani Temmuz zammı da yapılmayınca, bir çok işçinin parası daha harcayamadan erimiş oldu.
Zira, geçtiğimiz yıl 578 dolar eden 17.002 liralık asgari ücret bugün itibariyle 499 dolar ediyor. Aradaki 79 dolarlık fark da bugünün kuru ile 2658 liraya tekabül ediyor. Yani işçi sınıfı daha maaşını almadan, asgari ücretin belirlendiği tarihteki parasının 2658 lirasını harcamış oluyor.
Konu ile alakalı Ekspres’e özel açıklamalarda bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Antalya Şube Başkanı Cemil Ünal denetime vurgu yaptı. Başkan Ünal, “Denetim olmadığı takdirde alım gücü artmayacak. Alım gücü artmadığı takdirde rakamların bir önemi olmayacak. Zaten yıl başından bu yana dolar bazında asgari ücretteki düşüş malum. Bunu anlamak için dolara bakmaya da gerek yok. Markete gittiğinizde neyin ne olduğunu, paranın nasıl eridiğini görebilirsiniz” dedi
O ZAMAN DA AZDI, ŞİMDİ DAHA AZ
Asgari ücretin dolar bazında 79 dolar yani 2658 lira düşüşünü yorumlayan Başkan Cemil Ünal, “Asgari ücret belirlendiği dönemde de biz az olduğunu söyledik. En az 18 bin lira olmalı dedik. 17 bin liraya bağladılar. Biz orada da şerh koyduk Türk-İş olarak. O gün de azdı asgari ücret. Nitekim dövizin artmasından sonra bugün daha az. Dolar hesabında zaten durum aleni olarak gözüküyor. Ancak bunun için hesap yapmaya da gerek yok. Markete, çarşıya, pazara gittiğin zaman da alım gücünün ne kadar düştüğünü hepimiz derinden hissediyoruz, görüyoruz” diye konuştu.
İŞÇİ GEÇİNEMİYOR
Asgari ücret belirlendiğinden bu yana her şeye yüzde 50 zam geldi diyen Türk- İş Başkanı Cemil Ünal, “Geçtiğimiz yıl 27 Aralık’tan bu yana, gıdadan yakıta, hizmetten kırtasiyeye kadar her ürüne istisnasız yüzde 50 zam geldi. Her şeye en az yüzde elli zam gelmişken, asgari ücrete hiçbir zam gelmedi. Bu durumda işçinin geçinmesi mümkün müdür? ‘İşçi geçinemiyor’ diye haykırıyoruz biz. Kaldı ki bizim haykırmamıza gerek de kalmadan yöneticilerin bunu anlayıp çözüm bulması gerekir. İşçinin geçinemiyor olması, mevcut tabloda zaten sürpriz değildir” ifadelerini kullandı.
ÜNAL’DAN DENETİM VURGUSU
“Denetim olmazsa alım gücü düşüşünün önüne geçemeyiz” diyen Başkan Cemil Ünal, “Denetimlerin sürekli olarak ve iki taraflı yapılması gerekir. Her sektörde, taşımacılık, marketçilik, perakendecilik, turizm, hizmet, aklınıza gelen her sektörde denetimlerin arttırılabilmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde alım gücünün düşüşünü yavaşlatabiliriz. Denetim olmadığı takdirde asgari ücreti istediğimiz seviyeye çıkaralım Bu noktada elimize bir şey gelmez. Alım gücüne yükselmez. Buna bir çözüm bulmalıyız” ifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRET NE OLMALI?
“Asgari ücret önümüzdeki dönemde ne olacağı hakkında bir rakam veremem” diyen Ünal, “Biraz önce söylediğim gibi denetimlerin artması bu sayede de alım gücünün yükselmesi buradaki elzem konudur. İstersek yüzde beş yüz zam yapalım. Alım gücü artmadıktan sonra rakam sadece bir rakam olarak kalacaktır. Denetimin artması ve alım gücünün yükselmesi bu noktada çok ama çok gereklidir. Alım gücünün yükselmesi için denetimin yanı sıra, tarımın desteklenmesi, üretimin desteklenmesi, işçinin ve çiftçinin yanında olunması gerekir. Bunlar bizi yönetenlerin alması gereken aksiyonlardır. Bu şekilde çözüm bulabiliriz. Yoksa istediğimiz fiyatı verelim, bir alım gücü artışı olmayacak ve rakam manasız kalacak” ifadelerini kullandı.