Küresel ısınmanın etkileri artık günden güne daha net ortaya çıkmaya başlıyor. İnsanların günlük yaşamlarını bile etkilemeye başlayan iklim değişikliği ve küresel ısınmanın en yaygın semptomlarından biri su kaynaklarının azalması olarak biliniyor. Bu noktada en etkin çözümlerden birisi de yağmur suyu hasadı olarak öne çıkıyor.

Özellikle evlere ya da su çekmeyecek zeminlere düşen yağmur suyunun uygun bir yerde depolanarak tekrar kullanılmasını amaçlayan yağmur suyu hasadı için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Makine Mühendisleri Odası Başkanı Profesör Doktor İbrahim Atmaca, mevcut yönetmeliğin çok yüzeysel olduğuna dikkat çekti.

TEK CÜMLELİK VE DETAY İÇERMİYOR
Katıldığı bir programda konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan İbrahim Atmaca, “Yönetmelik, 2000 metrekareden büyük parsellerde yapılacak yapılar için yağmur suyu hasadını zorunlu kılıyor. Bunun yanında, belediyelerin yetkisi dahilinde daha küçük yapılara da yağmur suyu hasadı için izin verilebilir. Yani, 2000 metrekareden büyük alanlarda yapılacak yapılar için yağmur suyu hasadı zorunlu; daha küçük alanlardaki yapılar için ise belediyeler isterse bunu şart koşabiliyor. Ancak, hangi tip depo kullanılacağı, hangi koşullarda ve nasıl kullanılacağına kadar birçok nokta yönetmelikte yer almıyor. Dolayısıyla yağmur suyu hasadına dair hiçbir standart bulunmuyor. Yönetmelik yalnızca tek cümlelik ve yeterli detayı içermiyor” dedi.

KESİNLİKLE YETERLİ DEĞİL
Başkan İbrahim Atmaca, “Bir yıl boyunca topladığım suyu yaz aylarında mı kullanacağım? Yoksa o ay topladığımı ay sonunda mı kullanacağım? En fazla yağış alınan aya göre mi sistemimi kurmalıyım? Bunların hiçbirine dair ayrıntılı bir bilgi ve talep yok yönetmelikte. Şu anda yürüklükte olan, tek cümlelik yönetmelik kesinlikle yeterli değil” ifadelerini kullandı.

PROJEKSİYONLAR DİKKATE ALINMALI
‘Herkesin malumu, iklim değişikliği hava durumunu ve mevsimleri değiştiriyor’ diyen Başkan İbrahim Atmaca, “Yönetmelik düzenlenirken ya da yeni bir yönetmelik hazırlanırken gerekli projeksiyonların dikkate alınması lazım. Çünkü bu sistemi kuracak kişi bir yatırım yapacak, ardından bakım ve onarım için bir masraf ortaya koyacak. Ancak bunları yaparken yağış durumunu da biliyor olması gerekiyor ki yağmur suyu hasadını verimli ve sağlıklı bir şekilde yapabilsin” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER