Özellikle son yıllarda yabancılar tarafından yerleşmek amacıyla tercih edilen Antalya’daki göç rakamları dikkat çekiyor. İklimi, coğrafyası ve kültürel yapısıyla her milletten insanın gerek turistik gerekse yaşamak amacıyla tercih ettiği şehirlerin başında gelen Antalya, son yıllardaki göç hareketliliği ile dikkat çekiyor.

Yaklaşık 2 milyonluk merkez nüfusuna ve 3 milyona yakın toplam il nüfusuna sahip olan şehirdeki yabancı göç hareketliliği, şehir nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor. Öyle ki, yabancıların gözde şehirleri arasında yer alan Antalya’ya üç yıl içinde toplam 257 bin yabancı yerleşti veya şehirden ayrıldı.

2 YILDA 85 BİN KİŞİLİK ARTIŞ
Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya, özellikle Rus ve Ukraynalılar için cazip bir lokasyon hâline geldi. Pandeminin etkilerinin en net hissedildiği yıl olan 2021’de, 56 bin yabancı uyruklu kişi Antalya’ya yerleşti. Aynı yıl 14 bin kişi ise yerleşik olarak bulundukları Antalya’dan ayrıldı. 2022 yılında da Antalya yabancı göçü almaya devam etti. Bu yıl boyunca toplam 69 bin yabancı uyruklu vatandaş Antalya’ya yerleşti. Aynı yıl içinde yaklaşık 27 bin kişi ise şehri terk etti.

2021 ve 2022 yıllarının toplamında yaklaşık 125 bin yabancı uyruklu vatandaş Antalya’yı kendine mesken edinirken, yaklaşık 41 bin kişi şehirden ayrıldı. Yani bu iki yılda Antalya’daki yabancı nüfus yaklaşık 85 bin kişi arttı.

2023 YILINDA TABLO TERSİNE DÖNDÜ
2023 yılında ise bu artış eğilimi değişim gösterdi. 2023, önceki yılların aksine, Antalya’nın yabancı dış göç verdiği bir yıl oldu. Yıl boyunca yalnızca 23 bin yabancı uyruklu vatandaş Antalya’ya yerleşti. Buna karşın, 63 bin kişi Antalya’yı terk ederek ülkelerine döndü.

Üç yıllık süreçte toplam 151 bin yabancı Antalya’ya yerleşirken, yaklaşık 104 bin kişi şehirden ayrıldı. Bu hareketlilik sonucunda Antalya nüfusuna yaklaşık 50 bin yabancı eklendi.

SEBEP EKONOMİK
Bu durum yalnızca Antalya’da değil, yabancı göçün en yüksek olduğu İstanbul’da da yaşandı. Bu düşüşün başlıca nedenleri arasında İçişleri Bakanlığı'nın yabancı nüfus yoğunluğunu dengelemek amacıyla uyguladığı yeni ikamet politikaları yer alsa da, esas meselenin ekonomik olduğu değerlendiriliyor. Zira kurdaki reel değerlenmenin etkisiyle yaşam maliyetlerinin yükselmesi ve 2023 yılında gayrimenkul satın alarak ikamet izni almak isteyen yabancılar için gerekli alt sınırın 75 bin dolardan 200 bin dolara yükseltilmesi başlıca nedenler arasında gösteriliyor.

Buna ek olarak, 2022 yılında vatandaşlık için gereken yatırım tutarının 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılması da yabancıların Antalya’ya olan ilgisini azaltan bir diğer etken olarak dikkat çekiyor.

Muhabir: Selim Çelik