Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen Mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre, Mayıs ayında enflasyon yüzde 1,56 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise yüzde 35,41 seviyesine ulaştı. Enflasyon, yılın ilk dört ayında sırasıyla Ocak'ta yüzde 5,03, Şubat'ta yüzde 2,27, Mart'ta yüzde 2,46 ve Nisan'da yüzde 3 olarak hesaplanmıştı.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Mayıs ayı enflasyonunu aylık yüzde 3,66, yıllık ise yüzde 71,23 olarak açıkladı.
TÜİK verilerine göre, ana harcama gruplarında en yüksek artış yüzde 67,43 ile konut harcamalarında yaşandı. Bunu yüzde 32,87’lik artışla gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 24,59 artış ile ulaştırma grubu takip etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun Kasım 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini belirtti.
VERİLER ANALİZ EDİLEMİYOR MU?
Konu ile ilgili Ekspres’e konuşan Türk-İş Antalya Şube Başkanı Cemil Ünal, “40 yıldır açlık ve yoksullukla ilgili açıklamalar yapıyoruz. TÜİK verileri oldukça fazla soru işareti barındırıyor. Ya piyasada dolaşılmıyor ya da veriler doğru analiz edilmiyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyon sepetinde 143 ürün var ve bunlardan 111’inin fiyatı zaten artmış. Bu bilgiler TÜİK’in kendi verileri. Hal böyleyken enflasyon oranı nasıl yüzde 1,56 olabiliyor?” diye konuştu.
"MANTIKLI DEĞİL"
Cemil Ünal, “Temel gıda maddeleri aldı başını gidiyor. Sağlık giderleri uçtu. Eğitim masrafları da öyle. Özel okul yetkilileri ile görüşüyorum, onlar da fiyatların ciddi şekilde arttığını söylüyor. Hal böyleyken açıklanan enflasyon oranlarının bu seviyede çıkması hiç mantıklı değil. Çok daha yüksek açıklanmalıydı. Ya verilerde hata yapılıyor ya da çarşı-pazara çıkmadan fiyat analizi yapılıyor. Kasıtlı bir durum söz konusu olabilir” dedi.
Haziran ayı enflasyonunun da açıklanması ile memur, memur emeklisi, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin Temmuz’da alacakları zam oranları da netleşmiş olacak.