İlaç fiyatlarına zam göründü. Kritik karar Resmi Gazete'de yayımlanmış bile. Bakalım hele neymiş, efendim ilaç fiyatlarının hesaplanmasında Euro kuru 2026 yılı için yaklaşık yüzde 17 artırılarak 25.33 TL'ye yükseltilmiş iyi mi? Eh hal böyle olunca da yeni düzenlemeyle birlikte barem değerinde de (zammın kulak tırmalamayan adı) güncellemeye gidilmiş. Yani ilaç fiyatları yeniden zamlanmış. Buna sokak jargonu ile ‘ilaç kuru yükseldi, ilaç fiyatları arttı devreye veresiye defterleri girdi’ diyelim. Aman deyim hasta falan olmayın.

***

Euro kuru 2026 için yükseltilmiş de kur farkı tedariki de bozmuş. Matematik geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 17'lik bir artışı işaret ediyor. Ekonominin uzmanları, “Kur artışına paralel olarak ilaç fiyatlandırmasında kullanılan barem değerleri de revize edildi. Yeni düzenlemeye göre, fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 87.34 liraya yükseltilirken diğer ürünler için bu tutar 45.64 lira olarak belirlendi” görüşünü savunuyor.

***

Özetlersek Euro kurundaki artış ve barem güncellemeleriyle birlikte 2026 yılında ilaç fiyatlarının belirlenme sürecinde yeni bir dönem başlıyor. Ve de yapılan düzenlemenin önümüzdeki dönemde ilaç piyasasına nasıl yansıyacağını ise yakında hep birlikte görürüz. Böylece ülkemizde milyonlarca vatandaşı ve eczacılık sektörünü yakından ilgilendiren ilaç kararnamesinde beklenen değişiklik, nihayet ete kemiğe bürünmüş. Ve dahi insani tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan Euro kuru güncellenmiş nokta. Vaziyet almak lazım. Artık hasta olmamak için dua mı edersiniz, yoksa rutin kullandığınız ilaçları evde depo mu edersiniz, ufunetle ve sühunetle bir çözüm bulun. Tavsiye edilir.

***

Malumunuz siyasette günün başlıkları para. Milyonların konuştuğu da Komisyon’dan çıkacak asgari ücret ve emekli aylığına yapılacak zam, mesele geçim derdi. Asgari ücret ve emekli maaşları, ekonomi uzmanları tarafından tahmini de olsa dillendirilir oldu. Üç aşağı beş yukarı rakamlar belli gibi. De, emeklisi asgari ücretlisi bu parayla 30 günü nasıl yaşar Allah aşkına. Bir yol gösteriverin. Ekonomik yoksulluk nedeniyle emekli paralize oldu. Vatandaş dan dan konuşur oldu duyan var mı? Ekmek ve makarna ile beslenen çocuklar ise obez oldu. Şaka mısınız arkadaş. Ağır olduysa kalmayın kusura. Hoşça kalın.