ANTALYA’DA Koç Üniversitesi Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED) tarihi yansıtan etkinliklerine devam ediyor. Merkez düzenleyeceği ‘Ustalar, sanatçılar, tüccarlar ve ritüellik katliam – M.Ö. 3’üncü binyılın dinamiklerine güncel bir bakış’ başlıklı konferans ile özellikle Orta ve Batı Türkiye’de o dönemle ilgili en güncel araştırmaları ve buluntuları konunun uzmanı Doç. Dr. Thomas Zimmermann’ın sunumuyla tarihseverlerle buluşturacak. Konferans’ta Anadolu tarih öncesinin en kapsamlı şekilde incelenmiş dönemlerinden biri, son bilimsel analizlerle yeniden mercek altına alınarak çanak çömlek, metaller ve fosil kalıntılarının incelemeleriyle bu döneme dair yerleşik değerler sorgulanacak. Ayrıca metallerin ve değerli malzemelerin üretim ve tüketim dinamiklerinden, zanaatkârların ve tüccarların rolüne kadar birçok konu ele alınıp dönemin karizmatik bireylerinin etkisi ve sıra dışı ritüelistik uygulamalara dair kanıtlar tartışılacak. Troia ve Alaca Höyük gibi ünlü yerleşimlerden gelen bulguların yanı sıra Polatlı Höyük gibi daha az bilinen alanlardan elde edilen veriler incelenerek dönemin gizemlerine cevap aranacak.
Kaleiçi’ndeki Koç Üniversitesi AKMED Konferans Salonu’nda yapılacak olan konferans, 6 Aralık Cuma günü saat 17.30’da başlayacak. Etkinliği online olarak da takip etmek mümkün olacak. Konferansı online olarak takip etmek isteyenlerin AKMED’in internet sitesinden kayıt yaptırmaları gerekiyor.
DOÇ. DR. THOMAS ZİMMERMANN HAKKINDA
Thomas Zimmermann, Pre- ve Protohistorya, Avrupa Etnolojisi ve Klasik Arkeoloji alanındaki çalışmalarını tamamladığı Regensburg Üniversitesi'nden mezun oldu. Doktora projesi için Römisch-Germanische Zentralmuseum Mainz'de, Early Elites Araştırma Kümesi'nin bir parçası olarak hançerli Bakır Çağı mezarlarını teknolojik ve sosyal boyutlarıyla inceledi. 2003 yılında doğunun cazibesine yenik düşerek Türkiye'ye taşındı ve şu anda Ankara Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde Doçent olarak çalışmalarını sürdürüyor. Çok yönlü araştırma ilgi alanları arasında arkeoloji bilimi, erken dönem metalurji, M.Ö. 3’üncü binyıl Küçük Asya'da seçkinlerin ortaya çıkışı ve arkeolojik metodoloji tarihi yer alıyor. Uluslararası hakemli dergilerde çok sayıda makalesi, yüksek lisans ve doktora tezleri ise monografi olarak yayınlamdı. Charles Gates ve Jacques Morin'le birlikte ‘Anadolu'da Kutsal Manzaralar’ konferans bildirilerinin ortak editörlüğünü yaptı.