AKTİF bir kültürel ve sanatsal yaşantıya sahip olan Antalya, enerjisini ve dinamizmini; köklü tarihsel geçmişini günümüzün modern dünyasıyla ahenkle harmanlamasından alıyor. Birçok medeniyetin izlerinin görülebildiği, çağlar boyunca sanat, mimari ve mitolojinin merkezlerinden olan, sahip olduğu zenginliklerle sanatçılara ilham veren şehir, günümüzde de sinemadan tiyatroya, cazdan operaya, spordan yerel tatlara kadar geniş bir yelpazede düzenlenen festivallere ev sahipliği yapıyor. Birbirinden renkli festivalleriyle ünlü Antalya’nın en renkli 10 festivalini birlikte keşfetmeye ne dersiniz? İşte tüm detaylarıyla o festivaller…

ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ
altın portakal
Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Antalya’da düzenlenen film festivalidir. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekânlarda gerçekleştirilmektedir. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri olma özelliğine sahiptir. Türkiye'nin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir. Festival, 2005 yılından bu yana Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali adıyla gerçekleşmekte; festival programı içinde uluslararası yarışma bölümü de yer almaktadır.

ULUSLARARASI ANTALYA PİYANO FESTİVALİ
piyano festivali
2000 yılından bu yana Antalya’nın uluslararası sanat şehri kimliğine katkıda bulunan Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi Uluslararası Antalya Piyano Festivali, dünyaca ünlü sanatçıları müzikseverlerle buluşturuyor. Yıldızlar geçidine sahne olan festival, her yıl birbirinden ünlü yerli ve yabancı ismi Antalyalılar ile bir araya getiriyor.

ASPENDOS ULUSLARARASI OPERA VE BALE FESTİVALİ
opera bale fest
Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk  opera bale festivali, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 1994 yılından bu yana Antalya’da bulunan iki bin yıllık  antik tiyatroda gerçekleştirilmektedir. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, başta Antalya kenti olmak üzere Akdeniz kıyı şeridi boyunca yoğun ilgi görmekte, her yıl 60 bine ulaşan yerli ve yabancı izleyicisi ile ülkenin gözde festivallerinin başında gelmektedir. Başlangıcından bu yana, ülkenin sanat turizmine getirdiği katkılarla da önemli bir konuma ulaşmıştır.

COLORİST HOLİFESTcolorist
İlk kez 2016 yılında düzenlenen 'Dream Of Color Fest' etkinliği, şehrin gözde festivalleri arasında yer alıyor. 2016’dan beri her sene düzenlenen etkinlikte organik toz boyaları müzik eşliğinde dans ederek birbirlerine atan gençler keyifli saatler yaşıyor. Özellikle gençler tarafından büyük ilgi gören festivalde DJ canlı performanslar, sevilen şarkıcılar, müzik eşliğinde dans şovu, gibi birçok etkinlik yer alıyor.

ANTALYA KUM HEYKEL FESTİVALİ VE SANDLAND MÜZESİ
kum  heykel
Kum heykel sanatı son yıllarda dünyada yeni yeni yaygınlaşan özel bir sanat türü.
Her yıl farklı bir tema ile kapılarını açan Antalya Kum Heykel Festivali, Antalya Kum Heykel Festivali, devasa boyutlarda yüzlerce kum heykelin sergilendiği, alan genişliği, katılan sanatçı sayısı ve kullanılan kum miktarı gibi özellikleriyle dünyanın en büyük kum heykel etkinlikleri arasında yer alıyor. Heykeltıraşlar tarafından yapılan heykellerin boyutları da göz önünde tutularak çalışmalar, solo ya da 2-3 kişiden oluşan ekipler halinde yürütülüyor.

KAŞ CAZ FESTİVALİ
kaş caz fest.
Gerek Kaş'ın doğası ve konumu, gerek festivalin programında yer verdiği müzikler cazseverleri kısa zamanda kendine bağımlı hale getirdi. Geçtiğimiz senelerde dünyanın her yerinden yerli ve yabancı turisti Kaş’a adeta bir mıknatıs gibi çekmeyi başaran Festival, en çok ilgi gören etkinliklerden biri. Denizden esen rüzgârın notalara dönüştüğü Kaş Caz Festivali, her sene dünyaca ünlü caz sanatçılarını müzikseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Akdeniz çanağına çok yakışan caz müziği, ılık esintiler ve yıldızlar altında misafirlerine unutulmaz bir gece yaşatırken müzisyenler solo ve grup performansları ile katılımcılarını adeta büyülüyor.

ELMALI YAĞLI GÜREŞ FESTİVALİ
elmalı güreş
Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri, tarihçe olarak yurdumuzda birinci sırada, organizasyon bakımından ise Kırkpınar ile birlikte anılmaktadır. Anadolu’ya göç eden Oğuz Boyları’nın hemen hemen her kolundan bir yerleşimin olduğu Elmalı Türk’ün güç gösterisi olarak kabul edilen yağlı güreşlerinde en eski yurtlarından birisidir. 1352 yılından beri düzenlenen Tarihi Elmalı Güreşleri Türk Milleti’nin Anadolu’da ilk önemli spor organizasyonlarından birisidir. Asırlar öncesinden günümüze kadar gelen bu organizasyon Elmalı’ya her yıl müthiş bir canlılık getirmektedir. Türkiye’nin her bölgesinden gelen yağlı güreşseverler bir hafta boyunca Elmalı’nın tarihi atmosferini yaşarlar. Türkiye’nin en büyük güreş organizasyonu olan Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri, tarihi kökleri ile gelecek nesillere yağlı güreşleri sevdirmeye devam edecektir.

KEMER ALTIN NAR KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
kemer festival
Kemer Belediyesi'nin geleneksel hale gelen Kemer Altın Nar Kültür ve Sanat Festivali, her yıl Haziran ayında üç veya dört gün düzenleniyor. Festival ilk olarak 1994 yılında gerçekleşti. Festival kortej geçişiyle başlıyor.  Kemer 1 girişinden başlayan ve festival alanı olan ilçe stadyumunda sonlanan kortej, halkın ve turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Kortejin ardından, sanatçılar konserler veriyor. Dört gün boyunca festival sanat şölenine sahne oluyor. 

ANTALYA ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ
tiyatro fest
Devlet Tiyatroları Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali, Devlet Tiyatroları tarafından 2010 yılından itibaren her yıl Antalya'da düzenlenen uluslararası bir tiyatro etkinliğidir. Festivalin amacı, günümüz tiyatrosunu Antalya'daki antik tiyatrolarda yani geçmişin sahnesinde sergilemek ve Türkiye'nin sanatsal dokusunu uluslararası platforma taşıyarak tanıtmaktır. Festivalde Türkiye'den ve çeşitli ülkelerden oyunlara yer verilmektedir. Festival, başlangıcından 2020 yılına dek 120 bin seyirciye ulaşmış, 53 ülkeden 70 yabancı tiyatro grubu ve binden fazla sanatçıyı ağırlamıştır. Toplamda 102 oyun, 204 temsil gerçekleştirilmiştir.

 

FİNİKE PORTAKAL FESTİVALİ
finike fest kapak
Finike Belediyesi tarafından organize edilen Finike Uluslararası Portakal Festivali ve Kabotaj Bayramı’nın kutlandığı Finike Festivali’ni bir araya getirerek hem Finike’nin renkli yüzünü ortaya koymak hem de kentin ünlü portakallarının uluslararası düzeyde daha fazla tanınmasını desteklemek amacıyla her yıl düzenleniyor. Festivalin en önemli amacı, özgün bir proje oluşturmak ve bunu tüm dünyaya duyurmaktır. HABER/BUSE ER

 

 


 

 


 

Editör: Uğur Keskin