Tarım yazarı meslektaşım gazeteci Ali Ekber Yıldırım, Amerika Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından 20 Kasım 2025 günü yayınlanan ve Türkiye’nin hayvancılığını mercek altına alan “Hayvancılık ve Ürünleri” raporuna göre Türkiye’nin 2026 yılında 450 bin baş sığır, 70 bin ton da kırmızı et ithalatı yapacağını duyurdu.
Uzun yıllardır ülke tarımının girdiği darboğazdan kurtulması yolunda görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaşan tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Tarım Dünyası’ndaki yazısında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sürekli yerli üretimin artırılmasını vurgularken yapılan ithalata dikkati çekiyor. Dikkat çeken bir diğer önemli konu ise canlı hayvan ithalatı ile sürü sayısının artırılması hedeflenirken gerek hayvan sağlığı, gerekse çiftlik yönetiminin yetersizliği yanında yem hammaddelerinin yüzde 60’ının da ithalat yoluyla karşılanıyor olması!
Türkiye’nin sığır varlığının 2026 yılında yüzde 4 oranında düşerek 14,3 milyon başa gerileyeceği belirtilen ABD Tarım Bakanlığı raporunda ‘Yüksek üretim maliyetlerine ve düşük karlılık sürülerin tasfiye edilmesine yol açıyor. Özellikle yem olmak üzere girdilerin yüksek maliyeti, Türkiye’nin yem hammaddelerinin yüzde 60’ını ithal etmesi nedeniyle sorunu daha da kötüleştirmektedir. 2025 yılında, artan sığır eti talebi, verimsiz süt ineği üretimi ve Haziran 2025’te şap hastalığıyla ilişkili çok sayıda kesim nedeniyle, düşük doğum oranları sonucunda sığır sayısının yüzde 4 düşerek 14,9 milyon başa gerileyeceği tahmin ediliyor” deniliyor.
İthalatın piyasa koşullarına bağlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından belirlendiğine dikkat çekilen ABD Tarım raporunda ESK’nun ithal besi sığırlarını Türk üreticilere yüksek fiyatlarla sattığını öne sürmesine karşın ESK’nun bunu ülkenin hayvancılık sektörünü iyileştirmek amacıyla yaptığı ifade edildi. Ancak Türkiye’nin 2024 yılında 788 milyon dolar değerinde 514 bin 869 baş sığır ithal ettiği gerçeğini de ortadan kaldırmıyor.
ABD Tarım Bakanlığı Türkiye Hayvancılık Raporu’nda önemli uyarılar yer alıyor. Raporu paylaşan Tarım yazarı Ali Ekber yazısının sonunda rapor ışığında hayvancılıkta yaşananların kısa bir özetini yapıyor, diyor ki;
‘Hayvancılık sektörü uzun bir süreden beri krizde. 2010 yılında kırmızı et fiyatları bahane edilerek başlatılan ithalat 15 yıldır kesintisiz sürdürülüyor. İthalatla et fiyatı düşürülemediği gibi, Türkiye’deki tüketici dünyanın en pahalı etini tüketmeye devam ediyor. Birileri de ithalattan iyi para kazanıyor’
Başka söze hacet var mı?
Canlı hayvanla birlikte yemini de ithal ediyoruz!
Fahrettin Hepkeskin
Yorumlar