Gökyüzüyle buluşan yüksek dağların kucağında, Antalya Elmalı Platosu'nun hikayesini barındıran bir inci parlıyor: Baranda Gölü. İslamlar Köyü'ne ait bu doğal karstik güzellik, deniz seviyesinden tam 1500 metre yükseklikte, zamana direnen bir öykü anlatıyor.

KAR VE YAĞMURUN BULUŞMASI

Baranda Gölü, kışın nazlı yağmurlarla ve beyaz örtüsüyle öne çıkan kar taneleriyle dans eden bir yer. Karstik yapısı, sırlarını doğanın ritmiyle paylaşıyor; yağan kar ve yağmur suları, bu eşsiz göl havzasında buluşuyor. Yüksek dağlardan sızan derelerin yan kolları, göle yaşam veren bir dokunuş yapıyor.

Baranda Golu 1

KONTROLLÜ SU DEŞARJI

1970'li yıllarda DSİ'nin elleriyle dokunan bir hikaye var Baranda Gölü'nün sularında. O yılların zorlu şartlarına rağmen göl, tarımsal ihtiyaçları karşılamak üzere bir su deşarj ünitesine ev sahipliği yapıyor. Bu yapı, fazla suyun kontrollü bir şekilde dışarı salınımını sağlıyor, ihtiyaç olduğunda ise kapatılarak suyu göl rezervuarında muhafaza ediyor.

GÖLÜN ZENGİN BİTKİ VE BALIK HAYATI

Baranda Gölü bir su kütlesi olmanın ötesinde sazan balığı yetiştirilen bir yaşam alanı. Gölden yükselen bitki çeşitliliği, adeta doğanın bir şölenine davet çıkarıyor. Toros sediri ve katran ardıcı ormanları, göl çevresinde birer koruyucu kalkan gibi durur. Bahar aylarında ise Baranda Gölü, çevresini renk cümbüşüne boğan çiçeklerle adeta bir tabloya dönüşür.

Baranda Golu 2

DOĞANIN ZARAFETİ

Baranda Gölü, doğanın sessiz bir şiirini de barındırıyor dört mevsim. Her mevsimde değişen renkleriyle, gölün çevresi birer sayfa gibi dönüyor. Gölde yansıyan dağların dorukları, bulutların gizemli dansı ve gökyüzündeki kuşların çığlıkları, Baranda Gölü'nün masalsı atmosferini tamamlıyor.

Antalya Elmalı Platosu'nun kalbinde, İslamlar Köyü'ne ait bu karstik güzellik, doğanın kendi dilinde anlatılan büyülü bir destan. Baranda Gölü, her ziyaretçisine, doğanın kendi eliyle yazılmış bu özel hikayeyi keşfetme şansı sunuyor.

Muhabir: ERENDİZ ÖZKURT/ÖZEL HABER