Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Kadın Mühendisler Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak ve kadın mühendislerin katkılarını vurgulamak amacıyla basın açıklaması düzenledi. Komisyonun sözcüsü Lütfiye Dural Özdinç, açıklamada kadın mühendislerin mühendislik alanında gerçekleştirdiği başarıları öne çıkarırken, bu başarıların topluma ve sektöre olan katkılarını vurguladı. Özdinç, kadınların iş hayatında karşılaştığı zorluklara da değindi ve bu durumun kadın mühendislerin potansiyellerini tam olarak ortaya çıkaramamalarına neden olduğunu belirterek, “Bu durum kadın mühendislerin potansiyellerini tam olarak ortaya çıkaramamalarına neden oluyor. 8 Mart, kadınların tarih boyunca mücadele ettiği hak ve adalet mücadelesini onurlandırmak için önemli bir tarihtir. Bugün, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi alandaki başarılarına vurgu yapmak, kadın haklarına dikkat çekmek ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çabaları desteklemek için bir platform sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

ADALET MÜCADELESİ

8 Mart'ın kadınların tarih boyunca mücadele ettiği hak ve adalet mücadelesini onurlandırmak için önemli bir tarih olduğu vurgulayan Lütfiye Dural Özdinç, “Her yıl farklı bir tema etrafında düzenlenen etkinliklerle, bugün kadınların güçlenmesini ve eşitlik mücadelesini teşvik etmeye yönelik bir fırsat olarak görülmektedir. Kadınlar, bilimden sanata, iş dünyasından siyasete kadar her alanda önemli katkılar sağlamaktadır. Kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal alandaki katılımı, daha adil ve eşit bir dünya için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken, kadınların hakları için mücadele etmeye ve kadınların potansiyellerini tam olarak gerçekleştirebilecekleri bir dünya için çaba sarf etmeye devam etmeliyiz” açıklamalarına yer verdi.

‘KADINLARINI GERİ BIRAKAN TOPLUM, GERİDE KALMAYA MAHKUMDUR’

Kadınların karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek için toplumun ve iş dünyasının daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirten Özdinç, “Kadınların karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek için toplumun ve iş dünyasının daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Kadınların mühendislik alanında etkili bir şekilde yer alması, cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık hedefleri açısından önemlidir. Atatürk’ün ‘Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkumdur’ sözünü hatırlatarak, kadınların şiddete, ayrımcılığa ve türlü zorbalıklara maruz kalmadığı, kız çocuklarının eğitim haklarına sahip çıkıldığı, kadınların başarılarının takdir edildiği ve kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğu bir dünya hayali için mücadele etmekten ve birbirimize destek olmaktan vazgeçmeyeceğimizi vurgulamak istiyoruz. Bugün, sadece kadın hakları için değil, toplumun genel refahı için de mücadele veren kadınların değerini ve önemini bilen herkesi kutluyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. 

Muhabir: AYSU DURSUN/HABER