Her yıl 16 Ekim’de kutlanır Dünya Gıda Günü.

O gün bir kutlama mı yoksa bir hatırlatma, bir farkındalık yaratma günü mü olmalıdır?

Dünyada her dokuz insandan birinin yeterli gıdaya ulaşamadığı, milyonlarca çocuğun süregelen anlamsız savaşlar yüzünden açlıktan öldüğü günümüzde bu neyin kutlaması.

Neyi kutluyoruz biz?

Türkiye’ye bakalım;

Pazarlar kalabalık, sofralar renkli.

Fakat yeterli ve kaliteli gıdaya ulaşabiliyor muyuz?

Gıda fiyat etiketleri uzun süredir alarm veriyor.

TÜİK verilerine göre gıda fiyatları yıllık yüzde 36 artmış.

Gel gör ki, çarşı pazardaki fiyatlar öyle demiyor.

Bu sadece pazar poşetini değil, sofradaki çeşitliliği de küçülten bir gidiş!

Sonuçta, aileler protein kaynaklarını azaltıyor. Et yemiyor, tavuk da yemiyor!

Çocukların beslenmesinde sebze ve meyve yerine daha ucuz, kalitesiz ve besin değeri düşük ürünler tercih edilir duruma geliyor.

Kaliteyi seçme hakkın yok!

Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması “Gıda bir haktır, ayrıcalık değil.”

Bu mesaj gerçekten anlamlı.

Ülkemizde milyonlarca insan artık gıdaya erişimi bir pazar tercihi değil, geçim savaşı olarak yaşıyor.

Gelir dağılımındaki bozulma, gıda fiyatlarındaki artışla birleşince tablo daha da keskinleşiyor. Bir yanda lüks restoranlarda ithal ürünler, öte yanda yoksul mahallelerde akşam yemeğine yalnızca makarna ya da çorba düşen sofralar.

Gıdaya erişim eşitsizliği, yalnızca açlıkla değil, beslenme yetersizliği ve sağlık sorunlarıyla da kendini gösteriyor.

Türkiye’de obezite oranı yükselirken, aynı anda vitamin ve mineral eksikliği yaşayan çocuk sayısı da artıyor.

Dünya Gıda Günü, aslında hepimize aynı soruyu sorduruyor:

“Bu sofrada herkesin yeri var mı?”
Bugün milyonlarca insan o sofraya oturamıyor.

Oysa ülkemiz, toprağıyla, iklimiyle, üretim gücüyle bunu değiştirebilecek potansiyele sahip. Yeter ki üretim kadar paylaşmayı, kazanç kadar dayanışmayı da planlayabilelim.

Gıdanın geleceği yalnızca çiftçinin değil, hepimizin sorumluluğu.

Çünkü açlık, uzak coğrafyaların değil, yakın geleceğin krizi.

Herkesin yeterli ve kaliteli gıdaya ulaşabildiği, gıda seçimini özgürce yapabildiği dünya gıda günlerini kutlama dileklerimle.