Bilim insanları, Çin'de 200 bin yıl önce nesli tükenen yeni bir insan türü keşfetti. Büyük başları, geniş kafatasları ve muazzam dişleri olan 16 bireye ait kalıntılar bulundu. Neandertaller ve Homo sapiens'ten daha büyük baş ölçülerine sahip bu tür, araştırma ekibinin tarih öncesi türe ‘Homo juluensis’ adını vermesine neden oldu. Bu keşif, insan evrimi üzerine önemli yeni bilgiler sunuyor.

AVCI TOPLAYICI İNSANLAR

Yeni keşfedilen Homo juluensis türünün fosilleşmiş kalıntıları, yaşam tarzları hakkında önemli bilgiler sundu. Avcı oldukları ve hayvan derilerinden kıyafet yaptıkları gibi bulguların yanı sıra, binlerce taş alet, hayvan kemiği ve diğer eserler de bulundu. Araştırmacılar, bu türün küçük gruplar halinde yaşadığı ve büyük ihtimalle modern insanların 120 bin yıl önce Avrupa ve Asya'ya göç etmeye başlamasıyla ortadan kalktığını düşünüyor.
I4Tbjh8 Uk Ck Ded10 H47H A

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HOMO JULUENSİS'İN SONUNU GETİRDİ

Homo juluensis, soğuk ve kuru hava koşullarının hakim olduğu buzul dönemi sırasında yaşadı. İklim değişikliği, türün küçük gruplar halinde yaşamalarına yol açarak, onları şiddetli hava olaylarına karşı savunmasız bırakmış olabilir. Bu durum, Homo juluensis'in neslinin tükenmesine neden olmuş olabilir. Araştırmacılar, yeni keşfedilen Homo juluensis türünün fosillerini, 2008'de Güney Sibirya'daki bir mağarada bulunan Neandertal ve Denisovalılara ait fosillerle karşılaştırdı. Bulgulara göre, Homo juluensis'in yaklaşık 40 bin yıl önce Avrupa ve Asya'da yaşayan Neandertallerle doğrudan bir bağlantısı bulunmuyor. Ancak, türün diş yapısının Denisovalılarla benzerlik gösterdiği tespit edildi.

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK