ANTALYA'NIN Kaş ilçesinde yeniden ayağa kaldırılan 26 metre uzunluğundaki 2 bin yıllık Patara Deniz Feneri'nde güzel haberler gelmeye devam ediyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın verdiği son bilgilere göre,  Patara Deniz Feneri’nin en üstteki kemerli bölüm tabanında yağmur suyu tahliyesi için kullanılan çörtenden su akmaya başladı. Işık, “Patara Deniz Feneri’nde çalışmaların büyük çoğunluğunu bitirdik. Son olarak çörtenden su akıtılmasını başardık. Bunda emeği olan Valiliğe, Bakanlığı ve ekibime çok teşekkür ederim. Ekip olarak çok mutlu olduk” dedi.

NE OLMUŞTU?
Türkiye’de 2020'nin ‘Patara yılı’  ilan edilmesinin ardından Patara Deniz Feneri’nde restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Restorasyon çalışmalarında Patara Deniz Feneri’nin son basamaklarının koyulduğunu Mayıs ayı sonunda öğrendik. Çalışmaların yüzde 85-90 oranında bittiği belirtiliyor.

havva

PATARA DENİZ FENERİ TARİHÇESİ
Patara Deniz Feneri, Akdeniz'i Xanthos Nehri'ne bağlayan eski Patara limanının güneybatı ucunda yer alan bir Romalı deniz feneriydi. Ateş deniz seviyesinden yaklaşık 25 metre yükseklikte yanmış ve 4 deniz mili menzile sahip olmuştur.

Patara, klasik antik çağda bir devlet olan Likya'nın önemli bir liman ve ticaret kentiydi. Bu kentin kalıntıları, Türkiye'de bugünkü Kaş, Antalya yakınlarındaki Gelemiş kasabası yakınlarında yer almaktadır.

Deniz feneri MS 64 yılında Roma İmparatoru Neron tarafından yaptırılmış ve 1481 yılında Rodos'ta meydana gelen bir deprem ve ardından oluşan tsunaminin kulenin yıkılmasına neden olmasına kadar Akdeniz'deki denizciler için bir fener görevi görmüştür. Harabe daha sonra liman alanındaki alüvyonlaşma nedeniyle kum tepeleri arasında kaybolmuştur. Kalıntılar 19. yüzyılda William Gell tarafından keşfedilmiş, 20. yüzyılın sonunda Fahri Işık tarafından deniz feneri olduğu tespit edilmiş. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin