ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Acil Servisi’nde görevli Dr. Gülizar Yıldırım’ın hasta yakını tarafından darp edildiği iddia edildi. Sağlık emekçileri ise şiddet olaylarının giderek arttığını belirterek eylem yaptı. Sağlık çalışanlarının hastaların sağlığı ve iyiliği için fedakârca çalıştığını belirten SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, sağlık sektöründeki şiddet olaylarının sadece bireyleri değil, tüm toplumu olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
SAĞLIK ‘DÖNÜŞTÜ’
Sağlık çalışanlarına karşı şiddetin sona ermesi ve sağlık hizmetlerinin daha iyi bir şekilde sunulabilmesi için toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade eden Dr. Taşer, bu tür olayların önlenmesi için daha fazla güvenlik önleminin alınması ve sağlık personelinin daha iyi eğitilmesinin önemli olduğunu belirtti. Taşer, “Antalya Eğitim Araştırma Hastanesinde Dr. Gülizar Yıldırım’ın hasta yakını tarafından darp edilmesini kınıyoruz ve kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Şiddet sağlık politikalarından bağımsız değildir. Artık yeter sağlıkta şiddet sona ersin diyoruz. Sağlık emekçilerine yönelik şiddet konusunda işin kaynağına dönmek gerekiyor. 2000’li yıllara kadar hastanelerimizde sadece bir polis memuru adli vakalar için bulunurdu. Şimdi her hastanede onlarca, yüzlerce güvenlik görevlisi var. Fakat şiddet gittikçe tırmanıyor. Şiddet “dönüşüm” denilen ve AKP hükümetleri dönemlerinde hızlandırılan piyasacı uygulamalar yaygınlaştıkça artmaya başladı. Sağlık alanını kar elde etme alanı olarak gören, sağlık hizmetlerini üretim-tüketim ilişkisi içinde metaya dönüştüren ve her gün kışkırtılan sağlık talebi ile yöneticilerin değersizleştiren dil ve üslubu ile bu sistem şiddet üretiyor” dedi.
GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI
Taşer sözlerine, “Bizler, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları, şiddetle mücadele için etkin bir ceza yasasının çıkarılması, sağlık alanında şiddeti doğuran sağlık politikalarından vazgeçilmesi, sağlık ve yaşam hakkını öne çıkaran koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen bir sağlık sistemi talebini dile getirmeye devam edeceğiz. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Kamu otoritesini sağlık emek ve meslek örgütleri ile yan yana gelerek ve toplumu bilinçlendirmeyi de önüne koyan bir program hazırlamaya ve halk sağlığını önceleyen bir sağlık politikası yürütmeye, şiddeti üreten sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran söylemlere son vermeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
TABİP ODASI’NDAN KINAMA
Antalya Tabip Odası da, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli Dr. Gülizar Yıldırım’ın hasta yakını tarafından darp edilmesini kınadı. Yapılan açıklamada “Yine hekime yönelik bir şiddet olayıyla karşı karşıya kaldık. Artık Yeter! Bugün Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Acil Servisinde görevli bir meslektaşımız hasta yakını tarafından ciddi şekilde darp edilmiştir. Meslektaşımıza yönelik bu saldırı kabul edilemez. Yaşamımıza kast eden bu çalışma koşullarını reddediyoruz. Ülkemizde her geçen gün artarak devam eden toplumsal şiddet ikliminin yansıması olan sağlık hizmetlerindeki kışkırtılmış şiddete karşı mücadelemiz her yönüyle devam edecektir” ifadelerine yer verildi.